review tw classic

Rozen zonder doornen: gezapig TW Classic wacht op hoofdact Guns N' Roses

Een bewolkte hemel verwelkomde de muziekfans op TW Classic vandaag. Er stond een stevig briesje op de wei van de Schuer. Ook op het podium, waar hard staal uit eigen land en twee internationale acts de wei opwarmden. Een ondankbare taak, want iedereen kwam er duidelijk voor Guns N' Roses.

De Brabanders van Fleddy Melculy (***) mochten in eigen achtertuin komen spelen. De parodie-band rond frontman Jeroen Camerlynck is nu een jaar samen, en dat merkte je. Ze spelen steeds hechter. De gigantische wei (dit was hun grootste optreden ooit) schrok hen niet af. De bandleden spelen als De Fanfaar ook samen met Urbanus. Om die oerkomiek te parafraseren: Fleddy Melculy gaf een half uur lang goe poeier. Aan het einde van hun korte set kwam gitarist Mikey Doling (Channel Zero) hen al even vervoegen. Fleddy Melculy duikt binnenkort weer de studio in, voor een tweede plaat. Duidelijk geen eendagsvlieg.

"Na de jonge honden is het nu tijd voor de oude wolven", knipoogde Franky De Smet-Van Damme. De zanger toonde veel inzet, maar Channel Zero (**) had af te rekenen met een slecht geluid. Drummer Seven Antonopoulus hakte een halve boomstam door, terwijl de gitaar van Doling amper in de geluidsmix te horen viel. Jammer, want Channel Zero had de boodschap goed begrepen: vooral oude klassiekers spelen. Er zat helaas weinig punch in 'Fool's Parade', en 'Bad To the Bone' pakte je nooit echt bij je nekvel. De gitaar van Marcel Coenen, die ook even een stokoude song uit de allereerste plaat kwam mee-riedelen, klonk dan weer wel zoals het hoorde.

Ook het Australische Wolfmother (***) kampte aanvankelijk met een gebrek aan gitaargeluid. Maar vanaf een freakend 'Woman' was dat euvel rechtgetrokken. Zanger Andrew Stockdale koos resoluut voor de aanval: de massa entertainen, met een set die voor de helft uit hun titelloze debuutplaat kwam. TW Classic zag en hoorde een strak powertrio. Stockdale had een petje van Guns N' Roses opgezet en trok meermaals een sprintje richting publiek. Na afsluiter 'The Joker and The Thief' weerklonk het luidste applaus van de namiddag. Missie geslaagd.

Misschien had dat duivelse trio beter na The Pretenders (**) gespeeld. Kwestie van op te bouwen richting hoofdbrok. Rockoma Chrissie Hynde (65) en haar bende spelen volgende week (na 30 jaar!) ook op Rock Werchter. Ze had een shirt met Europese vlag aangetrokken, en kwam de wei al eens verkennen. The Pretenders moeten na vandaag een verkeerd beeld hebben van festivalland Vlaanderen. Er was weinig animo op de wei. Veel festivalgangers gingen liever de inwendige mens versterken aan de eetstandjes, of stonden apathisch te kijken. The Pretenders waren hier de vreemde eend in de bijt, en dat liet zich voelen. Enkel tijdens een snedig 'I'll Stand By You' werd de wei enthousiast. Hopelijk een betere herkansing in KluB C komende vrijdag.

Dossier Festivalitis
Dossier Festivalitis

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine