In memoriam

Ray Thomas, de man met de satijnen dwarsfluit (1941-2018)

Moody Blues-muzikant overlijdt aan kanker

1 Ray ‘The Flute’ ­Thomas ­tijdens een concert van The Moody Blues in Minne­a­polis in 1986. Touren deed hij de laatste vijftien jaar niet meer. © Getty Images

Aan een weinig romantische prostaat­kanker bezweek Ray Thomas, muzi­kant en oprichter van The Moody Blues. Hij bespeelde met verve de fluit in ‘Nights in White Satin’, de onsterfelijke sixtiesklassieker.

Share

Tijdens hun verblijf in Moeskroen is de typische sound van The Moody Blues ontstaan

Sommigen vinden het satijngladde ­nummer prachtig, anderen noemen het tranerig en bombastisch. “Het doet mij elke keer huilen”, postte iemand tussen de talrijke rouwbetuigingen. “Deze onsterfelijke klassieker helpt mij door mijn zware depressie.”

‘Nights in White Satin’ is niet door Ray Thomas geschreven, maar door Justin Hayward, dat andere groepslid. Hij kreeg de goddelijke inval toen hij 19 was en, zo wil het verhaal, van een vriend satijnen beddengoed cadeau kreeg. Het nummer beschrijft een onbeantwoorde liefde, waarin de tekstschrijver staart naar mensen ‘van wie sommige hand in hand staan’.

Minder bekend is dat de kiem van de wereldhit in Moeskroen werd gelegd, van alle plekken zowat de plek die het minst past bij de lyrische gezangen.

nieuws

cult

zine