Antiradio
FREDERIK DE BACKER

Ramblin' Roland, koning Midas met een voetenfetisj

ANTIRADIO, de muziekpodcast die alles is wat radio niet wil zijn

De Morgen-eindredacteur Frederik De Backer praat voor zijn podcast Antiradio met muzikanten over muziek. Elke week schrijft hij op deze plek een eigenzinnig stukje over zijn ervaringen met de praatgasten. Vandaag: ROLAND VAN CAMPENHOUT

2 Roland Van Campenhout. © Alex Vanhee

Roland Va... excuseer, De Gróte Roland Van Campenhout wacht me op in de deuropening. Hij zit op de grond, zijn voeten twee trapjes lager, gehuld in glinsterende goudkleurige schoenen. Gegroefde, bebaarde kop, lange haren. Koning Midas met een voetenfetisj. Eigenlijk zou ik me nu gewoon kunnen omdraaien en naar huis gaan, want zo'n machtig beeld valt nog moeilijk te overtreffen. Maar ik heb al te veel over deze man gehoord en wil nog te veel te weten komen om nu nog terug te krabbelen.

De Grote Roland Van Campenhout is pas laat gitaar beginnen te spelen. Op een van zijn vele nachtelijke zwerftochten werd hij bij een kruispunt opgewacht door een grote man in het zwart. Deze nam zijn gitaar, stemde ze en gaf ze hem terug in ruil voor zijn ziel. Sindsdien kan Roland alles spelen wat hij maar wil.

Hij leidt me een kamertje binnen. Op de grond liggen notities, foto's en brieven, in een kast tegen de muur vele honderden cd's: Lightnin' Hopkins, Sonny Boy Williamson, Dr. John... Ze zijn er allemaal. In een aanpalende ruimte bevindt zich een tot schouderhoogte met gitaarkisten gevulde douche, en een derde kamertje kom je niet in of uit zonder je nek te breken, struikelend over Vox-versterkers.

Share

Roland heeft zessnarige vrouwen in Havana, Nairobi en Singapore. 'Dan heb ik een reden om nog eens terug te gaan'

2 Frederik De Backer. © Stefaan Temmerman

De Grote Roland Van Campenhout mocht ooit op bezoek gaan bij De Zo Mogelijk Nog Grotere John Lee Hooker. Hij piste naast en at met Muddy Waters, en hing rond aan het Antwerpse Centraal Station met Howlin' Wolf. Roland is een poor man's Toots Thielemans. Ook hij kent alle groten, maar dan zonder dat er constant een cameraman bij staat.

Want Roland is een ramblin' man. Geld heeft enkel waarde zolang hij een bestemming voor ogen heeft. Geboren op de Boomse katoenvelden, gehard door het leven, getrouwd met de gitaar.

Roland heeft zessnarige vrouwen in Havana, Nairobi en Singapore. Uit gemak daar achtergelaten. "Dan heb ik een reden om nog eens terug te gaan." Hij is bezig aan zijn achtste decennium op deze aardbol. Ooit had hij de ambitie om schrijver te worden, maar, zo zegt hij, ook daar heeft hij nog meer dan genoeg tijd voor.

Roland leeft zolang zijn vingers mee willen.

Dossier Podcast Antiradio
Dossier Podcast Antiradio

DM-eindredacteur Frederik De Backer levert elke donderdag een nieuwe aflevering van Antiradio, een podcast met een lang, warm en goed gesprek met een muzikant.

Lees alle artikels