Pukkelpop

Parov Stelar op Pukkelpop: de kou uit je lijf dansen

Oostenrijks collectief koppelt jazzy swing aan strakke house beats

Niemand die gisterenavond stil kon blijven staan bij Parov Stelar - een terechte afsluiter van de Main Stage, op een kille Pukkeliaanse vrijdag. De jazzy swingbeats van DJ Marcus Füreder en krolse zangeres Cleo Panther werkten resoluut in op de heupen. Parov Stelar deed je de nachtelijke kou graag vergeten.

Parov Stelar is het succesvolle alter ego van draaitafelaar en platenbaas Marcus Füreder. Een Oostenrijker die Pukkelpop toch meekreeg? Natuurlijk kon dat. De man heeft al twaalf albums op zijn palmares staan om dat te bewijzen. Met een sound die even retro als energiek klinkt, en net zo gesmaakt wordt in de Verenigde Staten als in Europa. Füreder bekende ons voor zijn concert bovendien dat hij dolgraag naar België (en meer bepaald Hasselt) komt. Meer nog: Parov Stelar bracht vorig jaar (eindelijk) een live-plaat uit die twee jaar geleden in Kiewit was opgenomen "omdat de magie er zo briljant was." En ook diep op deze koude vrijdagnacht stonden de sterren goed.

Deze band is er eentje die je ooit eens live aan het werk moet zien. Een strak geolied collectief met drie blazers, een bassist en drummer. Van 'The Lonely Trumpet' en 'Hit Me Like a Drum' tot het nieuwe 'The Ride' en slotsong 'All Night' smaakte Parov Stelar verrassend lekker: er waren straffe visuals op de schermen én er stond een zotte zangeres vooraan. Parov Stelar koppelde electro en house aan retroswing uit de jaren 50, en hij sampelde zowel Glenn Miller en Duke Ellington als George Gershwin. Een mix die een fijn danstripje opleverde. Ja, zelfs de stoerste hipsters lieten zich even gaan. 

Hadden we dit Parov Stelar dan niet liever in een knusse tent op een zwoele zomeravond gezien dan? Welja, is de paus katholiek? Nee, het weer zat niet mee, maar deze groep kweet zich toch goed van haar taak. "Kruip gerust wat dichter tegen elkaar aan", knikte de trompettist. Iedereen gehoorzaamde graag. Sommige meisjes kropen zelfs in de nek van hun hossend liefje. Met een swingende stap in de benen bracht Parov Stelar zo de wei de nacht in, de laatste dag van Pukkelpop 2017 tegemoet.

Op 22 maart 2018 speelt Parov Stelar in Paleis 12 aan Brussels Expo. De voorverkoop daarvoor start op donderdag 24 augustus.

Dossier De wei, de wereld
Dossier De wei, de wereld

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine