Muziek

Ooit 'stem van gemarginaliseerden', nu cultureel erfgoed: Jamaicaanse reggae

1 Bob Marley in 1980. © Wikimedia

Unesco heeft de Jamaicaanse reggae vandaag ingeschreven op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat gebeurde in Port Louis, hoofdstad van Mauritius.

Unesco beklemtoont "de bijdrage" van die muziek aan de internationale bewustwording rond "kwesties als onrechtvaardigheid, verzet, liefde en menselijkheid". De organisatie schrijft in een toelichting dat de oervorm van reggae nog een “stem was van gemarginaliseerden”, maar dat muzieksoort inmiddels breed wordt omarmd.

De gouden tijd van de reggae situeert zich in de jaren 70. De muziekstijl uit de Caribische eilandenstaat klinkt vrolijk en zorgenvrij, maar schijn bedriegt. Thema’s als onderdrukking, sociale ongelijkheid en politieke vervreemding zijn centrale kenmerken van de teksten van reggaegrootheden als Bob Marley, Peter Tosh en Jimmy Cliff. 

Volgens een woordvoerster van Unesco begonnen de vertegenwoordigers van de lidstaten na het besluit spontaan te dansen op het nummer ‘One Love’ van Bob Marley. Het gespecialiseerde comité vergadert nog tot zaterdag in Port Louis. 

Ook tradities uit andere landen zijn uitgeroepen tot immaterieel erfgoed van de mensheid. Het gaat onder meer om de Ierse balsport hurling en de traditionele Koreaanse worstelsport die Ssirum of Ssireum wordt genoemd. Noord- en Zuid-Korea hadden daar samen om gevraagd.

nieuws

cult

zine