Muziek

Obscuur Belgisch punknummer over abortus herondekt in VS

- Redactie - Bron: Radio 1, deredactie

Een Belgisch punknummer uit de jaren 70 is opnieuw opgevist in de VS. "Abortus vrij, de vrouw beslist" van de gelegenheidsgroep Basta werd destijds opgenomen naar aanleiding van Vrouwendag. Nu duikt het nummer na een kleine 40 jaar op in een lijst met 9 anti-fascistische punksongs  op de bekende muziekwebsite Pitchfork.

1 Screenshot single Basta - Abortus Vrij, De Vrouw Beslist - youtube © YouTube

De groep Basta werd in 1978 opgericht en bestond onder meer uit zanger Eric Goeman, wijlen Humo-journalist Marc Meulemans, Johan De Smet (latere pianist van Kamagurka) en Peter Vermeersch (Flat Earth Society). 

Basta bracht maar één single uit: "Abortus vrij, de vrouw beslist". En dat punknummer wordt nu opgevist door de Amerikaanse muziekwebsite Pitchfork in een lijst met anti-fascistische songs uit de hele wereld. 

Op het moment dat het nummer van Basta uitkwam was abortus nog niet wettelijk toegestaan. De legalisering van abortus in België kwam twaalf jaar later, in 1990. "En dat onderstreept het urgente en actuele belang van het liedje", klinkt het bij Pitchfork. "Zeker in tijden dat Amerikaans vicepresident Mike Pence zich openlijk tegen abortus kant."

"Stomverbaasd"

Zanger Eric Goeman reageerde verbaasd toen hij het nieuws hoorde. "Ongelofelijk wat er nu gebeurt, want er zijn maar weinig mensen die zich dat nummer van 40 jaar geleden nog herinneren", zo vertelt hij op Radio 1. "Al is de strijd om abortus een strijd die in veel landen nog niet gestreden is, wat het nummer nog steeds actueel maakt."

Share

'Vanuit het niets hebben we in een buurthuis een nummer gemaakt. De tekst is ter plekke geschreven, de muziek is pure improvisatie'

Eric Goeman, zanger Basta

"We hebben 'Abortus vrij, de vrouw beslist' gemaakt naar aanleiding van een gelijkaardige betoging onder dezelfde naam. Die manifestatie zou doorgaan in Gent. Daar hebben we als gelegenheidspunkers een soundtrack bij gemaakt", zegt Goeman.

Het nummer werd volgens Goeman in amper een dag tijd gemaakt. "Vanuit het niets hebben we in een buurthuis een nummer gemaakt. De tekst is daar ter plekke geschreven, de muziek is pure improvisatie. 's Avonds zaten we al in de studio voor de opname. Mijn stem was tegen dan al volledig kapot geschreeuwd. Tot die dag hadden we nog nooit samen muziek gespeeld", herinnert Goeman zich.

Update 10/03: In een eerdere versie van dit artikel werd 'Marc Mijlemans' vermeld. Dat moet uiteraard Marc Meulemans zijn.  Onze excuses voor de vergissing.

nieuws

cult

zine