Brexit

Nederlandse Breunion Boys smeken brexiteers om mening te herzien

2 Breunion Boys. © Breunion boys

De Nederlandse boysband Breunion Boys houdt met de single 'Britain Come Back' een laatste pleidooi voor een Europees project mét het Verenigd Koninkrijk. Al kreeg de groep bij zijn eerste tv-optreden meteen lik op stuk.

2 © Breunion boys

Een tiental dagen na de lancering van de YouTube-clip van de Breunion Boys (onderaan het artikel te bekijken) staat de teller op iets meer dan 100.000 views. Dat is - gezien de vrij hilarische beelden van vijf mannen die al rollend in het zand 'Britain Come Back' smeken - best weinig te noemen.

Ook met hun korte passage in het ochtendprogramma Good Morning Britain op de commerciële zender ITV lijken de Nederlanders weinig mensen overtuigd te hebben. Op sociale media werd vooral gelachen met de Breunion Boys, die in het tv-programma aankondigden dat ze in het Verenigd Koninkrijk een 'pubtour' zullen doen en nog optredens zoeken. Wie de videoclip bekijkt of de website bezoekt, vraagt zich vooral af of de Breunion Boys echt stemmen willen ronselen of eerder op de lachspieren werken.

Het brein achter de operatie, de Nederlandse animatieartieste Julia Veldman, blijft echter verkondigen dat het geen grap is. Veldman hield een jaar lang audities om een muziekband te smeden van Europese enthousiastelingen en aanhangers van Brits lidmaatschap van de Europese Unie.

Propaganda

"Het concept 'boysband' behoort tot het beste wat Groot-Brittannië ons heeft gegeven", zei Veldman eerder bij de Britse omroep Sky. In de Nederlandse krant Het Parool had ze het over de boysband als "het nucleaire wapen onder de propaganda". Al zal er toch nog een serieuze bom moeten ontploffen opdat het VK op 29 maart 2019 niet uit de Europese Unie stapt.

nieuws

cult

zine