Muziek

Na oproep om meer vrouwen in de lijst te stemmen: wordt ‘De tijdloze’ vandaag minder ‘tietloos’?

2 Dat vorig jaar afgezien van enkele gendergemengde bands à la Fleetwood Mac nog maar één solo-artieste op de lijst prijkte – Sinéad O’Connor met ‘Troy’ – vroeg volgens RoSa vzw om een dringende demarche. © AP

Wordt 2018 het jaar waarin de Meat Loafs en Radioheads massaal moeten wijken voor Aretha Franklin, Patti Smith en Adele in De tijdloze van StuBru? Twijfelachtig: vrouwen mogen dan de hitlijsten domineren, bij klassiekers denken we toch nog steeds aan de muziek van witte oude(re) mannen.

Aan de vrouwen van RoSa vzw zal het alvast niet hebben gelegen. Onder het catchy motto ‘Nooit meer een tietloze’ lanceerde het kenniscentrum voor gender en feminisme een campagne om meer vrouwelijke muzikanten in de bekende jaarlijkse lijst van Studio Brussel te krijgen. Die staat al lang garant voor een overdosis testosteron: in de ‘beste’ jaren, van 1994 tot 1999, werden amper zeven van de honderd zogenaamde klassiekers gezongen door een vrouw. 

Dat vorig jaar afgezien van enkele gendergemengde bands à la Fleetwood Mac nog maar één solo-artieste op de lijst prijkte – Sinéad O’Connor met ‘Troy’ – vroeg volgens de vzw om een dringende demarche.

nieuws

cult

zine