muziek

Michael Stipe en Elton John in de bres voor gevangen transgenders

2 Michael Stipe. "We moeten meer doen om de cultuur van geweld en discriminatie rondom seksuele identiteit en uiting te stoppen", melden hij en Elton John in een statement. © EPA

Elton John en REM-frontman Michael Stipe pleiten voor betere bescherming van de rechten van transgenders in Amerikaanse gevangenissen. Dat melden diverse media.

2 Elton John. © ap

"We moeten meer doen om de cultuur van geweld en discriminatie rondom seksuele identiteit en uiting te stoppen", melden de twee muzikanten in een statement. De uitspraken van het duo komen daags nadat een transseksuele vrouw bij de rechter afdwong hormonen te mogen krijgen in de gevangenis. De rechter stelde de vrouw in haar gelijk en noemde de ontzegging tot haar medicatie "een wrede en ongebruikelijke straf".

Hormoonbehandeling
"We juichen toe dat de Amerikaanse justitie Ashley Diamond en de transgemeenschap steunt met de uitspraak dat ontzegging tot nodige hormoonbehandeling in gevangenissen ongrondwettelijk is", zeggen John en Stipe over de zaak.

In cel met verkrachter
Diamond claimde dat haar lichaam door de ontzegging drastisch was veranderd en dat ze bovendien meerdere malen is verkracht in de gevangenis. Een andere transseksuele vrouw zou ondanks haar klachten in een cel geplaatst zijn met haar verkrachter. De popsterren willen daarom dat er meer gedaan wordt om de situatie te verbeteren. "We verzoeken de staat Georgia dringend om de nodige veranderingen door te voeren in hun justitiële systeem."

cult