Muziek

Marvin Gaye op Valentijn? Dan nadert u de zestig

1 Marvin Gaye. © rv

Onze muzieksmaak van nu toont dat we voor altijd een stukje van onze middelbareschoolperiode in ons dragen.

Beatles of Rolling Stones? Oasis of Blur? Journalist Seth Stephens-Davidowitz van The New York Times onderzocht hoe vaak mannen en vrouwen van een bepaalde leeftijd een lied beluisteren, via data die hij kreeg van muziekstreamingdienst Spotify.

Wat bleek? Er tekende zich een patroon af tussen iemands geboortejaar en de populariteit van een lied. Zo is 'Creep' van Radiohead het 164ste populairste lied bij mannen die vandaag 38 jaar oud zijn. Het lied valt nergens in de top 300 te bespeuren bij mannen die tien jaar eerder of later geboren zijn. De 38-jarigen die 'Creep' tussen hun favoriet hebben gestemd waren in 1993 ongeveer 14 jaar oud, de belangrijkste periode in de ontwikkeling van de volwassen muzieksmaak bij mannen. Voor vrouwen ligt die sleutelleeftijd op 13 jaar.

Stephens-Davidowitz waagt zich aan een voorspelling over welke muziek er op Valentijn door de boxen zal klinken: 30-jarigen zullen gaan voor 'Crazy in Love' van Beyoncé, 45-jarigen kiezen wellicht voor Van Halens 'When It's Love', en 60-jarigen houden het liever op Marvin Gayes 'Let's Get It On'.

nieuws

cult

zine