Look Hoes Talking

Het verhaal achter de geweldige platenhoes van Millionaire: "Spiritualiteit en psychotrope medicijnen"

Look Hoes Talking: Millionaire – 'Sciencing'

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze keer: Sciencing, de comebackplaat van Millionaire. Het bevreemdende, maar geweldige artwork is van grafisch ontwerper Jef Cuypers.

2 'Sciencing' van Millionaire © Jef Cuyper

Millionaire is herrezen! Eerste single ‘I’m Not Who You Think You Are’ is om van te watertanden, al blijft het gissen naar de weg die Tim Vanhamel zal inslaan met zijn nieuwe plaat. “De muziek past alleszins goed bij het artwork”, zegt grafisch ontwerper Jef Cuypers mysterieus. “Ik kan verder niet veel prijsgeven, maar Sciencing klinkt anders dan de vorige Millionaireplaten.”

Vanhamel timmerde aan de opvolger van Outside the Simian Flock en Paradisiac aan de Costa Ricaanse westkust. Hij verbleef er zestig dagen in Santa Teresa, een surfersdorp waar de Belg Jeff Claeys een opnamestudio heeft. “Het oorspronkelijke idee was om een zwart-witfoto van Tim in Costa Rica te gebruiken als hoes. Dat beeld gaf echter de juiste sfeer niet weer, dus hebben we het over een andere boeg gegooid”, vertelt Cuypers.

“Ik herinner mij dat ik op een bepaald punt een vreemde tekening in aquarel voorstelde, maar er kwam pas schot in de zaak toen Tim en ik op zoek gingen naar beelden die we associëren met Millionaire.”

Boeddha

Tim Vanhamel bezorgde hem een boek met daarin allerlei Boeddhabeelden.“Ik kreeg er verder weinig uitleg bij, maar hij wilde er al langer iets mee doen. Aan de linkerkant van de hoes zie je trouwens zo’n Boeddha.” Dat die invloed in het artwork sluipt, is geen complete verrassing. In KnackFocus verklapte de Antwerpse muzikant dat hij is beginnen te mediteren en dat Sciencing een “spirituele plaat” is.

Cuypers liet zich dan weer inspireren door onheilspellende tekens. Maar ook zijn liefde voor de giftige Indiase brilcobra zit in de hoes. “Rechts van de Boeddha zie je de rugzijde van de slang – een fascinerend dier, omdat je ze herkent aan de clowneske figuur boven de nek.”

2 © Jef Cuypers

Voor de Antwerpse ontwerper die al hoezen ontwierp voor Mauro Pawlowski, Dez Mona en An Pierlé is de samenwerking met Millionaire voor herhaling vatbaar. “Ik heb ervan genoten, omdat het van twee kanten kwam. De hoes is heel organisch ontstaan.” Ook Tim Vanhamel reageert tevreden in een korte reactie. Volgens hem dekt het ontwerp de volledige lading. “Het artwork zegt alles: punk à la Sonic Youth, spiritualiteit, het groen staat voor de jungle in Costa Rica en de slang is symbool voor psychotrope medicijnen.”

Het artwork van de nieuwe Millionaire doet wat een hoes moet doen: je nieuwsgierig maken naar de muziek. “Ik vind het belangrijk om op te vallen. Een hoes moet iets losweken bij de kijker”, besluit Jef Cuypers. “Mensen mogen het een lelijk ontwerp vinden. Ze hebben er dan tenminste even bij stilgestaan.”

Sciencing van Millionaire verschijnt op 19/5 bij Unday Records

Dossier Look Hoes Talking
Dossier Look Hoes Talking

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine