Jazz

Jazzlegende 'Trane' brengt postuum plaat uit

Nieuw album van John Coltrane 50 jaar na zijn dood

1 John Coltrane. © rv

Meer dan vijftig jaar na je dood nog iets van je laten horen? Jazzlegende John Coltrane doet het via zijn erfgenamen die nu twee verloren gewaande opnames uit 1963 samenbrachten op één plaat.

Both Directions at Once: The Lost Album bundelt de teruggevonden opnames van  Untitled Original 11383 en Untitled Original 11386. Coltrane en zijn Classic Quartet maakten de opnames tijdens een sessie in de Van Gelder Studios in New Jersey, maar die werden nooit uitgebracht. 

Share

De tape kwam door een vondst van familieleden boven water: een klein wonder

Coltrane gaf zijn persoonlijke tape van de opnames aan zijn vrouw Juanita Naima, terwijl de studio zich in de jaren 70 genoodzaakt zag de 'mastertape' van de opnames af te danken wegens plaatsgebrek. Dat het door een vondst van familieleden nu weer boven water komt, mag dus een klein wonder heten.

In de Van Gelder Studios werkten Coltrane en zijn Classic Quartet tussen 1962 en 1965 aan enkele van de meest kenmerkende albums van zijn carrière. Het meest iconische is waarschijnlijk A Love Supreme, een transcendente ode aan het geloof en de liefde Gods. Wat voor status zijn 'nieuwste' creatie zal verwerven, valt nog af te wachten, al is de plaat in voorverkoop op Amazon nu al een bestseller.   

John Coltrane - Both Directions at Once: the Lost Album komt uit bij Impulse! Records op 29/06. 

nieuws

cult

zine