North Sea Jazz

Jazz spelen op de schouders van reuzen

- Mischa Andriessen - Bron: Trouw

Veteranen wagen zich aan experimentele genres, terwijl de jonkies juist teruggrijpen op het verleden. Een vooruitblik op het 43ste North Sea Jazz-festival dat vrijdag 13 juli begint in Rotterdam Ahoy.

Share

Terugkijken was in de jazzwereld uit den boze. Maar neotraditionalisten blikten juist volop terug naar de tijd dat alles nog overzichtelijk was

Lange tijd kende de jazz maar een richting: vooruit! Vernieuwing was het toverwoord. Een boegbeeld als trompettist Miles Davis legde zichzelf de eis op voortdurend te veranderen. Hij zette de deuren wijd open voor invloeden uit andere genres, mengde jazz bijvoorbeeld met rock en liet zich door de elektronische muziek van de Duitse componist Karl Heinz Stockhausen inspireren. Toen hij daarmee de basis voor een nieuwe jazzstijl, de fusion, had gelegd, maakte hij zich snel weer uit de voeten. Hij begon jazz te mixen met funk, met disco, met hiphop. Hij ging popliedjes spelen van Cyndi Lauper en Michael Jackson, en of zijn muziek nou nog steeds jazz was, interesseerde hem weinig.

nieuws

cult

zine