muziek

Jacques Brel krijgt standbeeld in Brussel

1 Jacques Brel (1929-1978), foto uit 1961. © Photo News

Jacques Brel krijgt later dit jaar een standbeeld in Brussel. Het kunstwerk moet een getrouwe weergave worden van de beroemde Brusselse zanger, die met open armen op het podium wordt uitgebeeld. Jacques Brel werd in 1929 geboren in Schaarbeek en overleed in 1978 in Parijs.

Brel zong in het Frans en soms in het Nederlands. Ne me quitte pas, Marieken, Mijn vlakke land, Bruxelles en Amsterdam zijn nog steeds erg gekend aan beide kanten van de taalgrens. Bijna veertig jaar na zijn overlijden wordt hij dan toch vereeuwigd in de stad waar hij opgroeide.

Het beeld van beeldhouwer Tom Frantzen komt te staan op het Oud Korenhuis, een plein waar ook de Stichting Jacques Brel is gevestigd. Ondernemers hadden erom gevraagd en hopen dat het kunstwerk toeristen trekt. Het is niet ver van Manneken Pis.

Het project is een initiatief van de Brusselse schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) en moet het plein wat meer cachet geven. "Ik twijfel er niet aan dat selfies met de grote chansonnier binnenkort de wereld zullen rondgaan", aldus Lemesre.

Kijkers van de RTBF verkozen Brel in 2005 als De Grootse Belg. Bij de VRT eindigde hij zevende.

cult

zine