Look Hoes Talking

Het verhaal achter deze geweldige platenhoes: "Tl-lampen als symbool voor verheerlijking"

LOOK HOES TALKING: Absent in Body - 'The Abyss Stares Back #5'

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze keer: de vijfde en laatste aflevering uit de reeks 'The Abyss Stares Back' van Absent in Body, een unieke samenwerking tussen Scott Kelly (Neurosis), Mathieu Vandekerckhove (Syndrome) en Colin H. van Eeckhout (Amenra). Het artwork is van de hand van Tom Vanuytrecht.

2 Absent in Body - 'The Abyss Stares Back #5' © Hypertension Records

The Abyss Stares Back – een quote van filosoof Friedrich Nietzsche - is een vijfdelige reeks van het Belgische platenlabel Hypertension Records. Voor de vijfde en laatste release, bundelden zwaargewichten Scott Kelly, Mathieu Vandekerckhove en Colin H. van Eeckhout de krachten. Het resultaat is een twintig minuten durend opus dat uw bovenkamer binnenstebuiten keert.

Niet alleen de muziek komt binnen, ook de platenhoes van Tom Vanuytrecht grijpt naar de strot. Het artwork is één van vijf vierkante installaties, gefotografeerd door De Morgen-fotograaf Stefaan Temmerman, met TL-lampen als de grote gemene deler van de serie. “Ik zocht een methode om deze reeks groots aan te pakken. Zo ontstond het idee om met lampen te werken. Ze staan symbool voor verheerlijking.”

Uniformiteit

Share

Als je de vijf hoezen naast elkaar legt, zie je een duidelijke lijn. Ik vond het belangrijk om over die uniformiteit te waken.

Tom Vanuytrecht

“Als je de vijf hoezen naast elkaar legt, zie je een duidelijke lijn. Ik vond het belangrijk om over die uniformiteit te waken.” Het verschil zit in de voorwerpen waarmee de installaties zijn opgebouwd. “In de metalscene kom je al snel bij clichés als bokkenkoppen uit. Ik probeer mijn eigen draai te geven aan die elementen. Het verschil zit vaak in de subtiliteit. Voor de vijfde aflevering vertrok ik bijvoorbeeld vanuit de eigenzinnige denkwereld van de muzikanten. Daar is de schedel een metafoor voor.”

Naast vergankelijkheid is de natuur een terugkerend thema. “Ik had evengoed met tekeningen kunnen werken, maar door takken te gebruiken ontstaat er een lijnenspel dat je met de hand moeilijk kan nabootsen. Dat een tak uniek én veelzijdig is, sprak mij enorm aan.” 

2 Absent in Body - 'The Abyss Stares Back #5' © Hypertension Records

The Abyss Stares Back is geen soundtrack voor een zonnige zondagswandeling. Ook in de muziek van Absent in Body overheerst de duisternis - anders dan de felle platenhoes doet vermoeden. “Scott Kelly, Mathieu Vandekerckhove en Colin H. van Eeckhout zijn geen artiesten die het over het luchtige leven hebben, maar persoonlijk vind ik de muziek, met zijn ups en downs, wél contrasterend. Dat geldt overigens voor de hele reeks. Daarom zijn de hoezen ook in zwart-wit.”

“In mijn hoofd vertellen het artwork en de muziek één verhaal”, besluit Tom Vanuytrecht, “maar als muziekliefhebbers iets anders in het ontwerp zien, is dat niet fout. In een museum krijg je ook niet altijd een uitleg van de kunstenaar.”

The Abyss Stares Back #5 van Absent in Body is uit bij Hypertension Records.

Dossier Look Hoes Talking
Dossier Look Hoes Talking

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes.

Lees alle artikels

nieuws

cult