Look Hoes Talking

Het verhaal achter deze fascinerende platenhoes: "Rood en blauw zijn moeilijke kleuren"

LOOK HOES TALKING: A/T/O/S – 'Outboxed'

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze keer: Outboxed, het tweede album van het Antwerpse duo A/T/O/S (spreek uit: A Taste Of Struggle), met een tekening van zangeres Amina ‘Amos’ Osmanu.

2 © A/T/O/S

De muziek van A/T/O/S – een driehoeksverhouding tussen triphop, dubstep en experimentele elektronica – hult zich in mysterie. En dat doet de hoes van Outboxed ook. “Er zit geen uitgewerkt idee achter het ontwerp”, legt zangeres en illustrator Amina Osmanu uit. “Ik heb geprobeerd om het gevoel dat de muziek in mij losweekt te vertalen naar een tekening.”

Share

'De illustratie gaat grotendeels over zelfreflectie'

Amina Osmanu

Toch kan je er heel uiteenlopende emoties in herkennen. “De illustratie gaat grotendeels over zelfreflectie, over tot jezelf komen en de zoektocht naar antwoorden op vragen waar je al langer mee zit. Ik besef dat de kijker het op zijn manier zal interpreteren, maar ik hoop toch dat de tekening – net als de muziek en songteksten – een gevoel van herkenbaarheid oproept.”

Een portret van de zangeres staat centraal in beeld, omringd door obscure figuren. “Hopelijk eist de foto niet alle aandacht op”, zegt de Antwerpse. “Ik wil met dat zelfportret in verbinding staan met wie naar de hoes kijkt, en zo dichter bij de luisteraar komen. Er zit trouwens veel symboliek in de tekening. De zon is een metafoor voor geluk en hoop, en de boom – die zijn takken uitsteekt om in verbinding te staan met de zon – staat symbool voor groei.”

2 Outboxed van A/T/O/S © A/T/O/S

Onderaan ligt Medusa in een nest van zeven slangen. “En wie goed kijkt, ziet een skelet aan haar lichaam. Ook daar zit een boodschap achter: het leven is kort, dus maak er het beste van.” Voor de afwerking stapte A/T/O/S naar de Britse ontwerper Joshua Hughes-Games. “Hij bracht tekst en tekening samen, en hij heeft de – oorspronkelijk felle - kleuren warmer gemaakt.”

Maar zit er ook een betekenis achter de kleurkeuze? “Rood en blauw zijn twee kleuren die de hersenen moeilijk kunnen waarnemen. Bovendien interesseerde het contrast mij: rood is mannelijk en energiek, blauw is vrouwelijk en rustgevend. En het is een combinatie die opvalt, ook dat speelde mee. Dat het een warme hoes is? Eigenlijk wel, net zoals het geluid van Outboxed.”

Outboxed van A/T/O/S verschijnt op 27/1 bij Deep Medi Musik

Dossier Look Hoes Talking
Dossier Look Hoes Talking

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes.

Lees alle artikels

nieuws