Look Hoes Talking

Het verhaal achter de platenhoes van Illuminine: “Een blauw album”

LOOK HOES TALKING: Illuminine - '#2'

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: #2, de prachtige nieuwe plaat van de Leuvense muzikant Illuminine, met een ontwerp van fotografe Julie Calbert.

2 Het artwork van de nieuwe Illuminine, van de hand van Julie Calbert © Julie Calbert
2 #2, hoes door Julie Calbert © Julie Calbert

In #2 van de Leuvense muzikant Kevin Imbrechts, alias Illuminine, schemert de invloed van Sigur Rós door. Het is dus niet verwonderlijk dat zijn muziek – een kruisbestuiving tussen neoklassiek, ambient en postrock – u naar idyllische IJslandse landschappen katapulteert.

In het universum van Illuminine gaan klank en beeld hand in hand. Voor zijn debuutalbum #1 werkte Imbrechts samen met de Luikse topfotografe Lara Gasparotto. Deze keer vroeg hij de Brusselse fotografe Julie Calbert als art director.

“Mijn eerste show onder de naam Illuminine was in het voorprogramma van de Amerikaanse componist Christina Vantzou”, vertelt hij. “Julie ontwerpt de platenhoezen van Christina. We leerden elkaar die avond kennen en zijn contact blijven houden.”

Toen de Leuvenaar haar werkt ontdekte, zag hij er meteen een droomhuwelijk in. “In vergelijking met #1 is deze plaat donkerder en zachter van textuur. Haar mysterieuze, intrigerende foto’s sluiten perfect aan bij de sfeer van het album.”

Oogverblindende natuur

“Ik herinner mij dat Kevin mij contacteerde omdat hij zijn muziek met kleuren associeert”, vertelt Julie Calbert over de samenwerking. Debuutalbum #1 was rood, #2 is een blauwe plaat. “Blauw domineert ook mijn werk, omdat ik met een aparte techniek werk. Daardoor krijg je automatisch een blauwe filter.”

De muziek van Illuminine is warm en koud tegelijk. Dat contrast zit ook in de hoes. Calbert herwerkte twee foto’s tot één beeld. “Ik koos voor een collage, omdat ik vind dat de muziek in lagen is opgebouwd.” Bovenaan zie je een dreigende wolk, onderaan een meisje zonder duidelijke identiteit. “Het is een melancholische, intieme plaat. Die sfeer wilde ik vertalen naar een beeld.”

Wie naar #2 luistert en de ogen sluit, ziet oogverblindende natuurbeelden voorbijflitsen. “Kevin schrijft instrumentale, verhalende muziek. Ik vond het belangrijk om met het artwork en de video’s een visueel verhaal te vertellen dat aansluit bij Illuminine.”

Ze ontwierp hoezen voor Alice On The Roof en Christina Vantzou, maar deze samenwerking was er een om in te kaderen, zegt ze. “Het was een constante dialoog tussen Kevin, het beeld en ik. Er werd veel heen en weer gemaild, alle partijen hadden hetzelfde doel voor ogen: het verhaal van Illuminine vertellen.”

#2 van Illuminine is uit bij ILLUMININE Records via Sony Music Belgium. Lees hier ons interview met bezieler Kevin Imbrechts. Hij speelt op 11/5 in Het Depot, Leuven.

Dossier Look Hoes Talking
Dossier Look Hoes Talking

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine