Pukkelpop

Hallucinant: dit laten kampeerders achter op Pukkelpop

11 © De Morgen

Ondanks alle inspanningen van de Pukkelpop-organisatie moesten we vaststellen dat de camping van Pukkelpop er opnieuw als één grote vuilnisbelt bijlag, toen we deze middag huiswaarts keerden. De camping lag bezaaid met honderden achtergelaten tenten en resten eten en drank. Een hallucinant zicht.

11 © De Morgen

De lijst met maatregelen en inspanningen van Pukkelpop zelf om elke editie een zo ecologisch en milieuvriendelijk festival te organiseren is enorm. Zo gebruikt Pukkelpop onder andere 100 procent groene netstroom, de frituurolie wordt verwerkt tot biodiesel, het artiestendorp werd ingericht met spullen uit de kringloopwinkel en het festival drukt ook geen posters en flyers meer.

Maar dus al deze voorbeeldacties ten spijt en de oproep van Pukkelpop om je tent mee naar huis te nemen, lieten honderden Pukkelpopbezoekers hun tent opnieuw achter op de camping. Het is een trend die we helaas al jaren zien op binnen- en buitenlandse festivals.   

De Britse organisatie Love Your Tent waagde zich eerder deze week in De Morgen aan een schatting: "Op de tien grootste muziekfestivals van Europa, waaronder Rock Werchter en Pukkelpop, wordt een op de vijf tenten achtergelaten. Ongeveer 100.000 stuks die samen 3 miljoen euro waard zijn. Samen zorgt dat voor 400 ton afval. En nog: 86 procent van alle afval dat festivals genereren, is te vinden op de camping."

Roel Mathys, campingverantwoordelijke van Pukkelpop, denkt dat in Kiewit een kwart van de tenten blijft staan.

11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
11 © De Morgen
Dossier Pukkelpop
Dossier Pukkelpop

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine