Graspop

Graspop Dag 3: roekeloos rocken onder de zomerzon

De temperatuur op Graspop Metal Meeting steeg op zijn laatste dag naar liefst 30 graden. Veel festivalgangers waren zondag murw geslagen, het ontbrak hen aan energie. Gelukkig maakten acts als Mastodon, Rob Zombie en Steel Panther er het mooie weer. Het festival klokte na drie dagen af op 155.000 toeschouwers.

Deze festivaleditie van Graspop was warm. Zondag zelfs tropisch warm. Een speciale ploeg werd ingezet om de festivalgangers en medewerkers te voorzien van water. Iedereen werd via de grote schermen geadviseerd om zich te beschermen tegen de zon. Het water aan de toiletblokken was drinkbaar en werd veelvuldig geconsumeerd.

Het Noorse Kvelertak zorgde voor een magisch optreden in de bloedhete Marquee-tent. Met een uilenmasker op het hoofd kwam zanger Erlend Hjelvi het podium opgestapt. Erg apart. Maar Kvelertak rockte ook als de be(e)sten. Ondanks de moordende hitte, met enorm veel inzet en energie. Een stormram op klaarlichte dag.

Feestband bij uitstek

Niets beters om dodelijke vermoeidheid (na drie slopende festivaldagen) tegen te gaan dan een feestje. Daar zorgde Steel Panther voor. De Californische parodie-band is één grote knipoog naar de hair metal uit de jaren '80. Het verwijfde viertal bracht een gebalde festivalset als een verfrissende douche, vol capriolen. De vrouwelijke fans lieten hen graag hun borsten zien. Puberaal? Reken maar van ja. Dolle pret? Zeker wel. Meer moe(s)t dat niet zijn.

Energie vs atmosfeer

In de vooravond begon de stoffige Stenehei echt terug tot leven te komen. Daar zorgde Mastodon voor op het hoofdpodium. Maar ook de reünie van rockband Evanescence lokte veel volk. Zangeres Amy Lee heeft er overduidelijk weer zin in, en probeerde de hoogdagen van succesvolle debuutplaat Fallen (uit 2003) te doen herleven. Wie meer van atmosferische rock hield, kon tegelijk in de Marquee-tent terecht voor Anathema. Noem ze het Pink Floyd van de progrock, deze voormalige doom metalband uit Liverpool. De drie broers Cavanagh en hun groep (met twee drummers) speelden veel recent werk uit gloednieuwe plaat The Optimist. Midden december staan ze in het Antwerpse Trix.

Still loving Graspop

De hoofdact op zondag was voorbehouden aan een stel bekende Duitsers. The Scorpions zijn al jaren aan een zogenaamde 'afscheidstournee' bezig, maar die blijkt oneindig lang te duren. Ze brachten, ondanks de vele schermen op het podium, veeleer een statische show. Zanger Klaus Meine (69) was weinig beweeglijk. Tegenwoordig speelt Mikkey Dee ook mee met de band, de Zweedse drummer van Motörhead. Het was mooi hoe de Duitsers een eerbetoon aan Lemmy in hun show integreerde. En in hun bisronde schoten The Scorpions dan toch (eindelijk) raak met klassiekers 'Still Loving You' en 'Rock You Like a Hurricane'. Respect voor de derde leeftijd, maar we zagen (gelukkig) vitalere concerten op Graspop.

De organisatoren blikken desondanks tevreden terug. Op vier dagen tijd (de openingsavond donderdag meegerekend) lokte het festival 155.000 fans uit 79 landen. Alles verliep zonder grote incidenten, ondanks de warmte. Graspop Metal Meeting maakt zich al op voor de 23ste editie volgende zomer. Die wordt op 22, 23 en 24 juni 2018 gehouden.

Dossier Festivalitis
Dossier Festivalitis

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels
Dossier Graspop
Dossier Graspop

Het luidste festival van 't land vult van 17 tot 19 juni als vanouds de Stenehei in Dessel. De Morgen is erbij.

Lees alle artikels
Meest gelezen

nieuws

cult

zine