Concertverslag

Politieke hiphopband Run The Jewels laat goddelijke apocalyps neerdalen in AB

Run The Jewels blies de steunmuren uit de AB met zijn verschroeiende sound. Tegelijk predikte het Amerikaanse hiphopduo eenheid en verbroedering. Memorabel.

3 De krachtige, sociaalbewuste indie-hiphop van Run The Jewels is populairder dan ooit. © Illias Teirlinck

"Hoezeer je ook denkt te verzuipen in de domheid van deze wereld, hoezeer je je ook versmacht voelt:  je komt erdoor. Want dit is onze tijd!" Nou, zo'n hoopvolle boodschap hadden we geenszins verwacht van het ziedende Run The Jewels, de cultband van rapveteranen El-P en Killer Mike. Wie het duo beschouwt als een stelletje nihilistische oproerkraaiers, kreeg mooi lik op stuk in de AB. De hippie speak van El-P leidde keurig 'Down' in, de afsluiter van dit concert, tevens de opener van de nieuwe plaat Run The Jewels 3.

Share

Wie het duo beschouwt als een stelletje nihilistische oproerkraaiers, kreeg mooi lik op stuk in de AB

Met die bovengenoemde, introspectieve song onttrekt Run The Jewels zich gewiekst aan het cliché. Jazeker, El-P is een bitse hiphoppunk die in het verleden het sarcasme niet schuwde. En ja, Killer Mike profileerde zich het voorbije jaar als een uitgesproken, belezen Bernie Sanders-adept. Maar anno 2017 schuwt Run The Jewels evenmin de weemoedige zelfanalyse. Of de humor! In Brussel sjokten de heren het podium op terwijl 'We Are The Champions' van Queen uit de boxen knalde. Bij de start van 'Legend Has It' gingen ze met de ruggen tegen elkaar staan als kolderieke bodyguards. Dan weer waren ze kwistig met hilarische bindteksten.

Swaffelen

3 Killer Mike beloofde niet te crowdsurfen. Tot grote opluchting van het publiek. © Illias Teirlinck

Ons werd opgedragen om vooral door het lint te gaan ("We are honoured by your insanity") en om al wie tijdens het moshen op de grond smakte op te rapen. Oh ja, en de heren verboden ons om lekker tegen de rug van de vrouwelijke concertganger te swaffelen ("Unless she tells you to put your dick on her back") en om te roken in de zaal. In ruil voor al die gehoorzaamheid beloofde Killer Mike niet te crowdsurfen. Zijn kolossale gestalte in acht genomen, waren wij daar dankbaar voor.

Naast die geintjes pakte Run The Jewels opvallend vaak uit met een oproep tot eenheid. Mike verbaasde zich hardop over de raciale harmonie die hij in Brussel op straat had gezien ("Blank en zwart lopen hier hand in hand!") en hij bedankte ons om zo elegant met elkaar om te gaan. El-P bekende dat hij ervan genoot even weg te zijn uit zijn thuisland, "the asshole of the apocalypse". Waarna Trump het stevig moest ontgelden. Tja, wat had u verwacht van een stelletje linkse relschoppers?

Tornado

De oproep tot broederlijkheid stond de furie van de songs niet in de weg. In 'Talk To Me' sneden de morsige scratches van de dj door de groove als een botzaag door een schedel. De elektrobeats in 'Call Ticketron' joegen stroomstoten door ons lijf terwijl Killer Mike panisch rapte, alsof hij door een hondsdolle pitbull werd achterna gezeten. 'Legend Has It' knalde als een stuiterbal tegen ons voorhoofd terwijl de boys grijnzend "We are the murderous pair / that went to jail and we murdered the murderers there" blaften.

3 Het dak van de AB ging er af voor Run The Jewels. © Illias Teirlinck

'Don't Get Captured' leek even een dipje in de set te worden maar bleek simpelweg het oog van de tornado: de verzengende verlamming die vooraf gaat aan deel twee van de draaikolk. Vanaf dan triomfeerde de succulente verwoesting. 'Panther Like A Panther' ("I'll flood the speakers with heat seekers") liet onze broekspijpen flapperen, 'Lie, Cheat, Steal' werd griezelig vrolijk door de manische menigte meegebruld ("Lie, cheat, steal, kill, win, win / Everybody's doin' it!") en de openspattende driftbui die 'Close Your Eyes (And Count To Fuck)' heet, joeg het testosteron in die mate door ons bloed dat we na de show schuimbekkend met de blote vuist tegen de Sint Gorikshallen stonden te meppen. Nee, daar kon het terrasjesvolk geenszins om lachen.

Is dit ónze tijd, zoals Mike en El-P beweren? De tijd voor de revolutie van een jonge generatie? Geen idee. Maar dit is hoe dan ook hét moment voor Run The Jewels. Zijn krachtige, sociaalbewuste indie-hiphop is populairder dan ooit en lijkt voor veel mensen de verklanking te zijn van een frustratie die aan onze dolgedraaide aardkloot is ontsproten. In Brussel turnde Run The Jewels die negatieve vibes om tot een fenomenale catharsis. Fuck the slow mo? U zegt het.

Gezien op 6 april in de AB, Brussel

Het BRDCST-festival loopt nog tot zondag 9 april in de AB.