Pukkelpop

Deze Belgen zijn de helden van de eerste dag Pukkelpop

In het spoor van de Belgische belofte Glints (en dat verliep niet zonder problemen)

Het is de nachtmerrie van iedere muzikant: je Pukkelpop-optreden in duigen zien vallen. Het overkwam bijna Glints-zanger Jan Lemmens en zijn bandleden. Maar ze hebben alsnog de show van hun prille carrière gegeven: "Dit is waarom ik jong ga sterven."

De AB bombardeerde Glints vorig jaar tot artist in residence, Red Bull Elektropedia had dan weer de titel 'most promising artist' veil. Muziekrecensenten loven de mix van hiphop en elektronica van Antwerpenaar Jan Lemmens als Belgiës next big thing. Alle ingrediënten lijken aanwezig om op Pukkelpop definitief door te breken, maar vanochtend, de dag van hun optreden, dreigt het alsnog te mislukken.

"Fucking hell, we zitten met een heel groot probleem." Met een rood hoofd komt Lemmens aan in de Antwerpse Pelgrimstraat, pal in het hart van de Koekenstad. "De vlucht van Ferres (Marnef, bassist bij Glints, red.) in Edinburgh is gecanceld! Kapotte motor, of zo. Hij zal hier nooit op tijd geraken, en zonder kunnen we niet optreden!"

6 © Fernand Van Damme
Share

'Bellen we naar Pukkelpop om de gig later te plannen?', oppert de drummer. Waarop Lemmens: 'We zijn niet fucking Rihanna, hé'

Lemmens is de wanhoop nabij, vloekt dat het geen naam heeft. Tourmanager Jan Berckmans en drummer Tim Caramin weten even ook niet wat gedaan, maar laden dan toch het materiaal in. Dit moet de show van hun prille carrière worden, een vliegtuigmotor kan daar toch niet anders over bepalen? Met sappig Antwerps accent gaat Lemmens in de auto te keer: "Ferre, maak in die luchthaven de grootste scène van uw fucking leven! Het kan mij niet schelen hoe, gijzel desnoods iemand, maar zorg dat je op een vlucht naar hier geraakt!"

Het gezelschap moet lachen. Dit is zo dramatisch dat het komisch wordt, en eigenlijk is Lemmens heel grappig, wanneer hij boos is. Ze overlopen de alternatieven: "Bellen we naar Pukkelpop om de gig te later te plannen?", oppert Caramin. Waarop Lemmens: "We zijn niet fucking Rihanna, hé. Kunnen we niemand opbellen om in te vallen? Tim, pak mij vast! Ik heb het nodig. Fuck m’n fucking leven!"

6 © Fernand Van Damme

Aan een tankstation op de E313 pikken we Glints-gitarist en -producer Mathias Bervoets op. Onderweg heeft Lemmens hem al ingelicht over de 'situatie' en die blijft er stoïcijns bij. Bervoets belt meteen 'Vinnie' (Vincent Embrechts, bassist, red.) op, een bevriende muzikant die hen uit de brand moet helpen. "Hij ziet het zitten. Yes!"

nieuws

cult

zine