Wat is muziek?

Colin H. van Eeckhout: "Amenra is een vehikel om miserie te kanaliseren"

- Tim F. Van der Mensbrugghe en Tom Lagast

Colin H. van Eeckhout, zanger van Amenra en een hoop nevenprojecten, maakt muziek uit noodzaak. Hij wil niet gewoon mooie liedjes schrijven. "Elke noot moet een functie hebben. Soms kloppen dingen muzikaal, maar niet volgens ons gevoel."

Heeft muziek een functie?

Colin H. van Eeckhout (37) zwengelt aan zijn draailier. Er komt geen vrolijk folkdeuntje uit de luidsprekers, maar een donkere drone. Daarboven plaatst hij een zanglijn die je nekharen doet rijzen. Een huiskamer is een onverwachte setting voor zijn soloproject CHVE, maar met zijn uitgebeende instrumentarium bouwt hij hier een kathedraal van pijn en verdriet.

Share

'Wij zoeken vooral het helende van muziek op. Op het einde van nummers en sets proberen we naar een catharsis te werken'

Ook de post-metal van Amenra, de Gents-Kortrijkse band waar hij de zanger van is, bijt zich vast in de teerste plekjes van je hart. “In het begin van een song kun je in de put zitten, vervolgens komt er een ellenlange klim en dan opeens, baf, zijn we vertrokken en gaan we voor de oplossing”, legt hij uit.