Muzieknieuws

Cliff Richard daagt BBC voor rechter: waarom mocht iedereen live meekijken tijdens huiszoeking?

- Patrick Van IJzendoorn - Bron: De Volkskrant
1 Brits zanger Cliff Richard. © EPA

Waar houdt de vrijheid van pers op en begint het beschermen van iemands privacy of, meer in het algemeen, de rechten van de mens? Dat is de juridische inzet van een meerdaagse rechtszaak bij het Londense gerechtshof tussen Cliff Richard en de BBC. 

De zanger eist een fikse schadevergoeding van de Britse publieke omroep wegens het rechtstreeks uitzenden van een huiszoeking bij hem, vier jaar geleden. Richard werd, zo bleek later, ten onrechte verdacht van seksueel misbruik. 

De 77-jarige ster was in zijn Portugese verblijf toen hij op een zomerse dag in 2014 op de televisie zag hoe een helikopter van de BBC urenlang boven zijn villa in Berkshire cirkelde. Hij kon zelfs zien hoe rechercheurs zijn vertrekken doorzochten, hopend iets te vinden dat de aantijging - dat hij in 1985 tijdens een bijeenkomst van de prominente evangelist Billy Graham een minderjarige jongen onzedelijk zou hebben bejegend - hard kon maken. Er werd niets gevonden en de beschuldiging bleek op niets te hebben berust.

Fishing expedition

Destijds bestonden er al vermoedens dat de politie op een zogenoemde ‘fishing expedition’ was en het de BBC om die reden had ingeseind. Door het als groot nieuws te brengen, hoopte de politie dat er slachtoffers of getuigen zouden opduiken. Bij het onderzoek naar dergelijke aantijgingen jegens oud-premier Ted Heath, die later eveneens vals bleken, was dezelfde tactiek toegepast. De politie gaf toe onjuist te hebben gehandeld en heeft inmiddels smartengeld van omgerekend 800.000 euro moeten betalen.

De politie had het onderzoek vertrouwelijk moeten houden, oordeelde de rechter eerder. Nu luidt de vraag of dat ook geldt voor een nieuwsorganisatie. Bij het hof zei de zanger eind vorige week geëmotioneerd dat hij "voor altijd besmeurd" is door het handelen van de BBC en dat hij "in diepe wanhoop" naar de beelden heeft gekeken. De BBC stelt echter dat het in goed vertrouwen heeft gehandeld en dat de live uitzending over de huiszoeking in het "algemeen belang" was.  

nieuws

cult

zine