RIP

Chuck Berry (1926-2017) was misschien wel de belangrijkste rock-'n-rollster ooit

- Gijsbert Kamer - Bron: Volkskrant.nl
3 Wijlen Chuck Berry © Photo News

Gisteren is in St. Charles, Missouri, op 90-jarige leeftijd Chuck Berry overleden, zo maakte de politie daar bekend. Berry (geb. St. Louis. 18-10-1926) was een van de eerste en misschien wel allerbelangrijkste rock-'nrollsterren die de popgeschiedenis heeft voortgebracht.

In de tweede helft van de jaren vijftig componeerde hij een reeks nummers waaronder Maybellene, Roll Over Beethoven, Rock and Roll Music, Come On en Johnny B. Goode die de toon zetten voor een nieuwe muziekstijl, rock-'n-roll.

Berry was niet alleen een geweldige gitarist wiens puntige licks een nieuw geluid lieten horen. Hij was ook een pionier waar het tekstschrijven betrof. In zijn liedjes kon hij met enkele woorden de hele belevingswereld van tieners vertolken.

Creatieve hoogtepunt

3 © Photo News

Begonnen als bluesmuzikant, was het Muddy Waters die hem in 1955 adviseerde eens aan te kloppen bij diens eigen platenmaatschappij Chess Records. Zijn eerste single voor dat label, Maybellene, werd in 1955 een grote hit en er zouden in een paar jaar tijd nog vele volgen.

Zijn creatieve hoogtepunt lag in de tweede helft van de jaren vijftig, maar hij kon in de jaren zestig nog teren op oude successen, dankzij de Beatles en de Rolling Stones die in de begintijd van hun carrières diverse van Berry's succesnummers opnamen.

Hoewel na My Ding A Ling (1972) de hits opdroogden, bleef Berry optreden, en zijn fameuze dansje de Duckwalk demonstreren. Platen maken deed hij ook nog, zij het sporadisch. Eind vorig jaar werd er dan toch een nieuw album aangekondigd, Chuck. Dit nog niet verschenen album zou zijn eerste in achtendertig jaar geweest.   

3 © Photo News

cult