Video

Bijzonder chaotische uittocht Dour Festival: "En we gaan nog niet naar huis..."

1 Twitter, VTM Nieuws, RTL

Gisteren lieten de organisatoren van Dour Festival weten dat het festival met 242.000 feestvierders afstevent op een absoluut bezoekersrecord. Dat was vandaag bij de uittocht na het vijfdaagse feest te merken. Van de parking geraken bleek een serieus huzarenstuk. Pas rond 18 uur zijn de laatste auto's kunnen vertrekken, zegt commissaris Rudi Van Waeyenberge van de lokale politie.Veel festivalgangers stonden uren aan te schuiven om van de parking te geraken. "Ik sta hier nu 3 uur en 40 minuten geblokkeerd op de parking", vertelde festivalganger Roman aan RTL. "Het gaat hier echt geen meter vooruit." Maxime stond al van 13u vanmiddag met zijn vingers te draaien. "Men verwacht dat iedereen pas buiten zal zijn tegen 19u", zuchtte hij. Uiteindelijk zijn rond 18 uur de laatste voertuigen kunnen vertrekken, heeft commissaris Rudi Van Waeyenberge van de lokale politie van de zone Des Hauts-Pays (Dour, Hensies, Honnelles, Quiévrain) gemeld.

Op luchtbeelden van de politie is te zien dat de chaos op het parkeerterrein inderdaad op een gegeven moment compleet was.

Het geduld van verschillende automobilisten raakte op. "Tientallen auto's reden gewoon door de velden", aldus een getuige. Ook op videobeelden van RTL is te zien hoe sommige wanhopige bestuurders zich een weg door de wei begonnen te banen. Op Twitter riep de politie op om op de weg te blijven, nadat hun helikopter enkele weidecrossers spotte.

Het probleem: een groot aantal festivalgangers wilde tegelijk vertrekken en duizenden auto's moesten zich door één enkele uitgang van de parking wurmen. Na uren pure chaos werd het verkeersplan rond Dour Festival aangepast. Er kwamen vijf uitgangen voor twee parkings, meldde de politie. Dat deed de situatie geleidelijk aan verbeteren.

Verschillende vermoeide aanschuivers hekelden dat er geen water werd uitgedeeld op deze warme dag. De vele ronkende motoren maakten de hittesituatie er niet beter op. Later was er wel waterbedeling. "Er waren duizenden auto's die lang moesten wachten in de hitte", zegt Van Waeyenberge. "Er werd water uitgedeeld onder de festivalgangers die wilden vertrekken van de parkings."

Dossier De wei, de wereld
Dossier De wei, de wereld

De hele zomer lang lokken we u uit uw festivaltent met reportages, interviews en recensies.

Lees alle artikels

nieuws

zine