Look Hoes Talking

Antwerpse fotografe Kimberley Dhollander levert platenhoes aan Ivy Falls

LOOK HOES TALKING: Ivy Falls – ‘Mean Girls’

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Deze week: Mean Girls, de eerste solorelease van Fien Deman, alias Ivy Falls, met een artwork van fotografe Kimberley Dhollander.

2 © Kimberley Dhollander

‘Twelve’, de eerste solosong van Fien Deman, alias Ivy Falls, zou het volkslied kunnen zijn van een feeëriek land vol pastelkleurige huizen. De West-Vlaamse chanteuse nam afscheid van de Gentse band I will, I swear en vaart onder het pseudoniem Ivy Falls haar eigen koers.

Share

"Ik zie die trap als iets symbolisch"

Fien Deman - Ivy Falls

Mean Girls biedt onderdak aan vijf huppelende, dromerige popsongs. In het universum van Ivy Falls overheerst pastelroze, en dat is in het geval van het prachtige artwork niet anders. “Toen ik de muziek wilde vertalen naar een beeld, had ik enkele criteria in mijn hoofd: pastel, zacht, fris, roze”, vertelt Fien Deman. Met die kernwoorden in het achterhoofd doorzocht ze Behance, een portfolioplatform voor creatievelingen.

Ze was meteen verkocht door een foto van een roze trap, en was blij verrast dat het werk van de Antwerpse fotografe Kimberley Dhollander is. “Ik kende haar niet, maar pastelkleuren zijn haar handelsmerk. Ik heb haar meteen gemaild met de vraag of het beeld beschikbaar was”, legt ze uit. “Ze ging meteen akkoord. Inhoudelijk was deze foto perfect. Ik zie die trap als iets symbolisch: Ivy Falls is mijn eerste soloproject, de trap is de weg die naar iets nieuws leidt.”

Huis inrichten

2 © Kimberley Dhollander

“Je ziet dat de foto gemanipuleerd is”, gaat ze verder. Kimberley Dhollander maakte de foto in het huis van haar grootouders, en kleurde het beeld achteraf roze. “Ze vertelde mij dat ze die periode erg ziek waren. Ze geeft zo een kleurrijke draai aan een grijze herinnering”, vertelt de zangeres. “Ik zie gelijkenissen met mijn muziek. Wanneer ik teksten voor I will, I swear schreef, waren die melancholisch en in zekere zin neerslachtig. Met Ivy Falls heb ik ervoor gekozen om het anders aan te pakken. Het zijn nog steeds donkere teksten, maar ze zijn wel enigszins hoopvol. En ik wilde ook contrast creëren met de vrolijke muziek.”

Fien Deman van Ivy Falls hecht veel belang aan de visuele identiteit van haar project. “Er is niets fijner dan de zoektocht naar de juiste hoes of het maken van een videoclip. Het is alsof je een huis koopt dat je volledig naar je zin kan inrichten. Ik kan mij niet inbeelden dat er muzikanten de keuze van een hoes overlaten aan een manager of een platenlabel.”

Dat alles van a tot z klopt, zie je ook. Maar waarom wilde ze per se een pastelroze hoes? “Omdat ik die kleur in de songs hoor. Je kan onze muziek gerust fris en lief noemen.” Ze merkte ook een trend op bij hedendaagse popartiesten. “Ze profileren zich vaak als mysterieus, stoer en sexy. Ik ga niet beweren dat ik bewust wil breken met andere muzikanten, maar het is wel goed om mij zo te onderscheiden.”

Mean Girls van Ivy Falls verschijnt op 17/11 via Unday Records. Ze speelt op 5/12 in Trefpunt, Gent. ivyfallsmusic.com 

Dossier Look Hoes Talking
Dossier Look Hoes Talking

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine