Interview

"Ik heb geen tijd meer voor bullshit"

Jinte Deprez van Balthazar brengt als J. Bernardt een eerste soloalbum uit

Met Running Days zet Jinte Deprez het op een drafje, weg van Balthazar. Ook zijn baardgroei jaagt ogenschijnlijk een forse solocarrière na. Maar net zo goed hoor je hoe de liefde een loopje neemt met zichzelf. "Deze plaat was zelftherapie."

2 Jinte Deprez gaat om met een gebroken hart in 'Running Days'. © rv Athos Burez

Warhaus en Zimmerman kent u intussen al. Maar het langverwachte solodebuut van J. Bernardt had u nog te goed van Balthazar. Op Running Days laat Jinte Deprez een nieuw geluid horen. En mogelijk ook een nieuw mens.

Deprez blijkt solo te vervellen tot J. Bernardt. "De J staat gewoon voor Jinte", legt Deprez uit. "Bernard is mijn vierde officiële voornaam. Ik vond dat symbolisch steek houden, want J. Bernardt biedt ook een vierde aan van wie ik werkelijk ben. Ik kon ook altijd een groot deel van mezelf kwijt in Balthazar, en een ander deel voelt zich verwant met wat Maarten (Devoldere van Warhaus, GVA) en Simon (Casier van Zimmerman, GVA) maken."

Dit album is ook een bewuste solovlucht weg van Balthazar. "We moesten binnen de groep de verveling voor zijn. Na drie platen hadden we nog niet het gevoel dat we onszelf zouden herhalen bij een volgend album, maar we móésten eerst iets anders en nieuws proberen om creatieve zuurstof te vinden. De groep werd opeens ook groter dan wij: die arenaconcerten waren wel leuk, maar niet wat ik voor ogen hield met Balthazar. En als het niet meer om ons draait, om wat dan wel? Het dreigde te veel business te worden. Deze break zorgt bij iedereen - of toch zeker bij mij - voor grote opluchting."

zine