Mode

Mode-ontwerper Hubert de Givenchy (91) overleden

1 De wereldberoemde ontwerper Hubert de Givenchy, hier op een foto uit 1978. © AFP

De Franse modeontwerper Hubert de Givenchy is zaterdag overleden. De couturier, die vooral bekend was als de persoonlijke ontwerper van zijn muze Audrey Hepburn, is 91 geworden.

Hubert James Taffin de Givenchy werd in 1927 geboren in het Franse Beauvais, in een adellijke familie. Graaf de Givenchy raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de mooie jurken van de gasten op societyfeestjes van zijn ouders, en richtte in 1952 – hij was toen 25 – het modehuis Givenchy op.

De couturier was vooral bekend omdat hij de persoonlijke ontwerper was van de Amerikaanse actrice Audrey Hepburn. De Givenchy ontwierp zowel de kledij die ze op de filmset droeg, als haar persoonlijke garderobe. De actrice was ook de inspiratie van zijn eerste parfum, 'L'Interdit'. Zijn designs werden nog door tal van andere beroemde vrouwen gedragen, van prinses Grace van Monaco tot Jackie Kennedy en Jane Fonda.

De Givenchy verkocht zijn label in 1988 voor 45 miljoen euro aan LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Hij bleef wel aan boord als hoofdontwerper, tot hij in 1995 met pensioen ging.

De Franse couturier overleed zaterdag in zijn slaap, bevestigt zijn levenspartner Philippe Venet aan AFP. Hij werd 91.

nieuws

cult

zine