Foute H&M-spinnerij

Met tegenzin 'vuile' kledij in de rekken

H&M en co. weten vaak niets over productieproces

2 © epa

Het Zweedse kledingconcern H&M plaatst orders bij twee kledingfabrieken in Bangladesh die stof inkopen bij een Indiase spinnerij waar jonge werkneemsters van hun vrijheid worden beroofd. Maar ook Primark en C&A werken met foute spinnerijen. Ondanks de vele inspanning lukt het dus niet om de omstandigheden te verbeteren.

Share

Ironisch genoeg betaalt H&M met deze kwestie de prijs voor zijn eigen goede gedrag. Het Zweedse modeconcern maakt sinds vorig jaar namelijk openbaar bij welke fabrieken zij kleding laten maken

Het nieuws staat te lezen in een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dat vandaag verschijnt. H&M erkent de problemen. "We overwegen om de spinnerij op de zwarte lijst te zetten", zegt een woordvoerder. "Dit betekent dat H&M eist dat onze producenten bij deze spinnerij geen stof meer inkopen voor H&M-kleding." Ook Primark en C&A doen zaken met omstreden Indiase spinnerijen. Qua werkomstandigheden zijn daar "gronden voor verbetering", bevestigt C&A.

Het onderzoek van SOMO illustreert dat het ondanks internationale inspanningen nauwelijks lukt om arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.