Turkije

Jasje met 'Turkse ruit' regeert in Turkije: Erdogan is de grote trendsetter

We hadden het niet meteen in hem gezien, maar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een ‘mode­trend’ in gang gezet. 

Het begon bij zijn verkiezing tot president in 2014. De blauwe geruite jas die hij toen aanhad, trok alle aandacht. Het ding stak namelijk fel af tegen de gangbare donkere pakken die in de Turkse politiek gedragen werden en leek bovendien ook een maat te groot.

4 Erdogan brengt zijn stem uit tijdens het ­referendum over de grondwet op 16 april 2017 © RV

Maar sindsdien blijft Erdogan zijn geruite jasje consequent dragen. Zo haalde hij het uit de kast voor de conventies van zijn AK-partij en ook voor de speech waarin hij zijn overwinning aankondigde in het referendum dat hem meer macht gaf.

En het ruitjes­motief werkt blijkbaar aanstekelijk, want het duikt steeds meer op in het Turkse straatbeeld. Nu Erdogan meer macht heeft, steken zijn regerings­functionarissen, leden van het parlement en burgemeesters zich massaal in zo’n jas. Het vestimentaire pronkstuk groeide zowat uit tot de officiële partij­kledij. En sindsdien gaan foto’s van Erdogan, geflankeerd door aanhangers in geruite jas, viraal.

4 Ahmet Davutoglu treedt op 22 mei 2016 in ­geruite stijl af als minister-president. © Anadolu Agency

Ook gewone Turken gaan overstag. “Ik heb mensen zelfs zo’n jas zien dragen bij sollicitatie­gesprekken”, schreef een commentator op een populair internetforum.

Staatsbetrokkenheid bij mode is overigens geen nieuw fenomeen in Turkije, zegt Soner Cagaptay, de auteur van The New Sultan, een boek over de opkomst van Erdogan. In 1829 beval Sultan Mahmut II alle openbare functionarissen in het Ottomaanse Rijk om de fez te ­dragen. Later promootte Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, Europese kledij.

4 Zelfs Besiktas-trainer Senol Günes volgt de ­modetrend die Erdogan in gang zette. © BELGAIMAGE

Turken die de blauwe geruite jas lelijk vinden, hoeven overigens niet te treuren. Onlangs droeg Erdogan namelijk een grijs exemplaar tijdens een televisie­toespraak. Wat op ­sociale media meteen de suggestie ontlokte dat zijn aanhangers nu dringend moeten gaan shoppen.

nieuws

cult

zine