Modeblog Parijs

Hoger op de fashionladder en dan nog besmeurd worden

Onze reporter Jana Antonissen volgt de Belgische designers op de voet tijdens de modeweek van Parijs

De hele week lang is Parijs in de ban van de mode. Onze reporter Jana Antonissen is ter plaatse en volgt Belgische designers op de voet, van gevestigde waarden tot jong geweld.

9 Jana: "Wie zijn wij om neen te zeggen tegen een privéchauffeur?" © Stefaan Temmerman

Op onze laatste dag in de Lichtstad pasten we bioschoenen, hoorden we fotografen vloeken bij Ann Demeulemeester en was AF Vandevorst creatief met witte verf.

Een paar dagen in Parijs en we zijn al aanzienlijk gestegen op de sociale fashionladder. Gedaan met spurten van defilé naar showroom naar eender welke plek met draadloos internet (on s'en fou de wifi in Parijs, iedereen heeft hier toch 4G): vandaag voert een knalrode Mazda met privéchauffeur ons door de stad. "Belgian Fashion", schreeuwen de blokletters op de deur naar verbaasde voorbijgangers. Een woordje uitleg: het Flanders Fashion Institute lanceert een shuttledienst die je tijdens de modeweek van show naar show rijdt en je onderweg informeert over Belgische mode. Ze zagen in ons het perfecte testpubliek, en wie zijn wij om daar nee tegen te zeggen?

Een privéchauffeur is meer dan welkom op deze dag met propvol schema. De dag begint met een bezoek aan het appartement van Mats Rombaut, dat omgedoopt is tot gedeelde showroom. Deze naar Parijs geëxpatrieerde Gentenaar studeerde geen mode, maar economie. Kennis die hem goed van pas kwam toen hij eind 2012 zijn eigen schoenenlabel opstartte. De schoenen van Rombaut, een veganist, zijn duurzaam in elk opzicht: goed voor de planeet, ze gaan lang mee en zijn met hun innovatieve look de trends van morgen alvast een stapje voor.

Zelf zou ik nog wel even kunnen blijven rondhuppelen op Rombauts futuristische biopareltjes, maar er is een andere beloftevolle jonge Vlaming die ons opwacht in zijn showroom. Wim Bruynooghe studeerde in 2013 af en opent binnenkort al zijn eigen winkel in Antwerpen. "De ultieme fashion victim" noemde Dries Van Noten deze minzame jongeman met de lange lokken uit De Haan, omdat zijn gehypte afstudeercollectie vol onmogelijke sculpturen van materialen als pvc en polyester zowaar kankerverwekkend was.

Lees verder onder de foto's.

9 Veganistisch en trendy: de schoenen van Mats Rombauts. © Stefaan Temmerman
9 Fashion victims op leeftijd: meet Titus en Liliane. © Stefaan Temmerman

Hey connasse!

Over fashion victims gesproken: de show van Ann Demeulemeester is de ultieme plek om enkele prachtexemplaren te spotten. Op het voorplein van Couvent des Cordeliers ontmoet ik Titus en Liliane. Dit koppel op leeftijd geniet ervan om zichzelf elke modeweek opnieuw te overtreffen op vestimentair vlak. In een berenvel of Russisch folkloristische outfit de aandacht van streetstylefotografen trekken; het is eens wat anders dan bridgen of bloemschikken.

"Zeg, zijn ze die kleren nog in elkaar aan het zetten?", klaagt een hongerige journaliste naast me wanneer het spreekwoordelijke modehalfuurtje ruim overschreden wordt.

Eindelijk marcheren groezelig ogende amazones de donkere kapel van de medische school binnen. Vette, warrige haren onder de kin bijeen gebonden als halsband, uitgeveegde smokey eyes contrasterend met bleke gelaten, en een groot aandeel blote borstkassen en uitstekende ruggengraten creëren in combinatie met de donkere silhouetten de zo typerende Demeulemeester-grungelook. Helaas houden de grungy gazelles niet genoeg het midden wanneer ze over de catwalk schrijden.

"Hey connasse, in the middle!", brult de fotografenzee die probeert het perfect gecentreerde silhouet te schieten brutaal naar mannequins die uit de pas lopen. De kunst van het catwalklopen valt niet te onderschatten.

Lees verder onder de foto's.

9 Ann Demeulemeester brengt haar typische grungelook naar Parijs. © Stefaan Temmerman
9 Ann Demeulemeester brengt haar typische grungelook naar Parijs. © Stefaan Temmerman
9 Ann Demeulemeester brengt haar typische grungelook naar Parijs. © Stefaan Temmerman

Pollock op de catwalk

Geruchten circuleerden al langer dat ontwerpersduo AF Vandevorst, bekend om haar voorliefde voor spectaculaire shows, deze keer echt het onderste uit de kan zou halen. Soms gebeurt het dat geruchten gewoon niet kunnen tippen aan de realiteit.

De riante residentie van de Belgische ambassadeur is voor de gelegenheid ingepakt in een laagje plastiek. Dresscode voor de toeschouwers: witte chemische pakken en een mondmasker. De presentatie van AF Vandevorsts nieuwste collectie is namelijk live action painting, performance en concert ineen.

Terwijl Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers zingt en twee modellen en twee muzikanten keyboards, elektrische gitaar en basgitaar bedienen, worden hun gloednieuwe zwarte outfits met een verfspuit onder handen genomen. Dat is nu wat men noemt "een uniek stuk".

Een mengeling van ongeloof en verrukking verspreidt zich over de gezichten van het publiek wanneer het eerste model met zwart mondmasker en Donnie Darkoachtig hoofddeksel zich een weg baant tussen de ondertussen volledig met verf besmeurde muzikanten. Defilés zijn zo 2014, moeten de ontwerpers gedacht hebben.

Zeggen dat het extravagante schouwspel van AF Vandevorst de show van het jaar is, is een zwaar understatement. Het arsenaal aan camera's en smartphones schreeuwden het allemaal in koor: wish you were here.

Wij moeten helaas terug naar Brussel, maar voor het opmerkelijkste catwalknieuws kunt u de komende dagen nog steeds terecht bij deze krant. Maandag maken we de balans op in een uitgebreid verslag.

9 Verfgevecht bij AF Vandevorst in een show die half mode, half performance is. © Stefaan Temmerman
9 Verfgevecht bij AF Vandevorst in een show die half mode, half performance is. © Stefaan Temmerman
Dossier De modeblog van Jana
Dossier De modeblog van Jana

Lees alle artikels

cult

zine