mode

Franse Vogue zet transgender model op cover

1 © Vogue Paris

Vogue Paris zal volgende maand voor de eerste keer uitpakken met een transgender model op de cover. Die eer valt te beurt aan het Braziliaanse model Valentina Sampaio. Volgens de hoofdredactrice van Vogue Paris, heeft Sampaio "de oogverblindende schoonheid om te schitteren op de cover".

Het Franse modemagazine bestaat al sinds 1920. In het verleden sierden sterren als Gigi Hadid, Kendall Jenner en Kate Moss de cover. In haar column voor het nummer van volgende maand zegt hoofdredactrice Emmanuelle Alt Sampaio de "absolute gelijke" is van andere iconische vrouwen in de modewereld. "Ze verschilt in niets van Gisele, Daria, Edie of Anna. Behalve één ding. Femme fatale Valentina werd geboren als jongen."

"Het is een detail dat we liever niet zouden moeten vermelden, omdat het de pech in het leven van deze vrouwen uitvergroot en omdat men zich kan voorstellen dat ze het liever zouden vergeten," gaat Alt verder. "Maar Valentina staat deze maand op de cover van Vogue, niet zomaar voor haar looks of haar sprankelende persoonlijkheid, maar omdat ze het gezicht is van een eeuwenoude en pijnlijke strijd om niet langer gezien te worden als 'iets anders'."

De Braziliaanse Valentina Sampaio heeft meer dan 32.000 volgers op Instagram. In oktober 2016 sierde ze al de cover van de Elle in haar thuisland.

"Transgender mensen, het ultieme symbool van een afwijzing van conformiteit, zijn iconen die Vogue wil steunen en eren,"  aldus Alt. "Maar pas wanneer een transgender persoon poseert op de cover van een modemagazine en het niet langer nodig zal zijn om een voorwoord over het onderwerp te schrijven, zullen we weten dat de strijd gewonnen is," concludeert ze.

Yesterday #repost @maxwebertotalbeauty #model #beauty #makeup #hair #eyes #backstage #modellife #vsstorm #valentinasampaio #valentts #saopaulo #city #brasil

See this Instagram post by @valentts * 2,671 likes

nieuws

cult