Maandag 23/09/2019

Standpunt

Zwijgen over Syrië is voor de Wetstraat geen optie meer

Maarten Rabaey. Beeld rv

Maarten Rabaey is journalist bij deze krant.  

Het gebrek aan interesse bij de regering en het parlement over de mogelijke internationale escalatie van het conflict in Syrië is onze democratische debatcultuur onwaardig. Nog nooit in onze recente geschiedenis lagen de nucleaire grootmachten VS en Rusland op zo’n openlijke militaire ramkoers. Toch verkiezen onze verkozenen om langs de zijlijn af te wachten.

Uiteraard betekent dit niet dat we van premier Charles Michel (MR) verwachten dat hij zoals VS-president Donald Trump dreigementen gaat tweeten aan het adres van Bashar al-Assad of Vladimir Poetin. Ook kunnen we begrip tonen dat Buitenlandse Zaken, in het kielzog van Frankrijk en Duitsland, nog een kans geeft aan stille diplomatie en daarover liefst niet al te veel communiceert. Of dat minister van Defensie Steven Vandeput zijn belaagde F-16’s nu liever niet de lucht instuurt.

Fundamentele vragen

Tegelijk mag dit geen excuus zijn voor regering en parlement om niet in spoedoverleg samen te zitten om, over de partijgrenzen heen, een aantal fundamentele vraagstukken over de Syrische oorlog op te lossen.

De hamvraag is: wat wordt nu eigenlijk de concréte Belgische – en in bredere zin, Europese – reactie op de vermoedelijke gifgasaanvallen in Oost-Ghouta?

Willen wij eerst de resultaten afwachten van het onafhankelijk onderzoek door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) of steunen we de premisse, op basis van ‘sterke aanwijzingen’, dat het Assad-regime militair moet worden gestraft? En als het tot bombardementen komt, doen wij dan mee aan een ‘coalitie van welwillenden’ of nemen we toch liever een neutralere positie in?

De antwoorden moeten parlement en kiezers liefst weten voor er sprake is van een mogelijke westerse actie, want eens er militair wordt ingegrepen kan de situatie in en rond Syrië razendsnel negatief evolueren.

Daarom moeten we ook nu al preventief een draaiboek hebben voor alle mogelijke scenario’s. Wat gaan we doen als een westerse aanval zou plaatsvinden maar onbedoeld uit de hand loopt? Als pakweg de Russische luchtafweer een Amerikaans of Brits gevechtsvliegtuig uit de lucht haalt – we hopen uiteraard dat dit níét gebeurt – en Washington of Londen ‘Artikel 5’ van het NAVO-handvest moet inroepen? Zijn wij dan bereid om onder het motto ‘één voor allen, allen voor één’ strijdkrachten te mobiliseren die mee Rusland confronteren?

Gemoederen bedaren

Of hebben we al een plan klaar waarmee ons land de diplomatieke crisisbemiddeling van buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini op EU-niveau mee gaat ondersteunen? En zo ja, hebben we diplomatieke hefbomen die wij kunnen inzetten om de gemoederen te helpen bedaren?

Mogelijk liggen de antwoorden op deze vragen al klaar in de Wetstraat 16. Hopelijk krijgen parlement en de bevolking ze morgen te horen. Zo niet, dan hopen we dat er snel werk van wordt gemaakt.

Zwijgen over Syrië is namelijk geen optie meer als Amerikaanse en Russische oorlogsbodems oog in oog staan in de Middellandse Zee, met de raketten op scherp. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234