Donderdag 27/02/2020

Opinie

Zullen we op termijn best naakt over straat lopen?

Johan Leman.Beeld Karel Duerinckx

Johan Leman is antropoloog, emeritus hoogleraar KU Leuven en voorzitter van Foyer vzw Molenbeek.

Het voorstel van CD&V-politicus Hendrik Bogaert om tekens van levensbeschouwingen die minstens 5 procent van de bevolking vertegenwoordigen, in de publieke ruimte te verbieden is eigenlijk te gek voor woorden. Tien korte vragen, dan maar.

1. Wie bepaalt of een levensbeschouwing al dan niet de vijfprocentdrempel haalt? Zal voor pakweg de katholieke kerk het aantal vaste kerkgangers als criterium gelden?

2. Waarom eigenlijk 5 procent, en bijvoorbeeld niet 3 of 6 procent? Heeft de heer Bogaert daar onderzoek naar gevoerd?

3. Wie bakent af waar een religie begint en eindigt? Wie bepaalt of sjiisme en soennisme een en dezelfde religie zijn? Voor de meeste Pakistaanse moslims zijn de Ahmadiyya geen moslims. Zal een overheid, zonder in strijd te komen met de Grondwet, bepalen wie wel en wie niet tot een zelfde religie behoort?

4. Hoe zit het met de sociale cohesie: denkt meneer Bogaert dat hij het goede samenleven bevordert als chassidische joden in Antwerpen wél religieus herkenbaar op straat mogen komen, maar moslims niet?

5. Ten vijfde, zo wat elk kledingstuk komt ergens wel in een levensbeschouwing in aanmerking om religieus geduid te worden. Zullen we op termijn best naakt over straat lopen?

6. Een hoofddoek bij een Turkse vrouw heeft niet noodzakelijk een religieuze betekenis, maar kan wijzen op het feit dat iemand niet seksueel aanspreekbaar is. Zullen we een soort gespecialiseerde religieuze politie invoeren om het onderscheid te maken?

7. Als kleine religies, voor wie uitwendige tekenen uiterst belangrijk zijn, zoals de Sikhs, 4,9 procent zouden benaderen, zullen zij dan best geboortebeperking invoeren?

8. Ten achtste, heeft meneer Bogaert, nochtans oud-Staatssecretaris, ooit de Grondwet gelezen?

9. Heeft hij het charter van de Rechten van de mens gelezen?

10. Is Hendrik Bogaert eigenlijk nog een christendemocraat?
Eerlijk, ik hunker naar de tijd dat politici minder bezig waren met zelfprofilering in de media en probeerden afgetoetste voorstellen aan de publieke opinie en hun collega-parlementsleden voor te leggen. Of bestonden in die tijd even dwaze voorstellen, maar haalden ze alleen de mediadrempel niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234