Zaterdag 01/10/2022

Opinie

"Zou hooliganisme een vorm van integratie kunnen zijn?"

Winkelruiten moesten eraan geloven tijdens de rellen van afgelopen weekend in hartje Brussel. Beeld Photo News
Winkelruiten moesten eraan geloven tijdens de rellen van afgelopen weekend in hartje Brussel.Beeld Photo News

Fikry El Azzouzi is schrijver en theatermaker van Alleen Zij en Malcolm X.

Fikry El Azzouzi

Ik mis zelden of nooit een wedstrijd van de Marokkaanse nationale ploeg – van België trouwens ook niet – en bekijk die bijna altijd in een theehuis in Brussel. Dat is vaak een belevenis waar de emoties hoge toppen scheren. Tranen van geluk, tranen van verdriet. Bij een verlies scheurde een supporter eens zijn T-shirt stuk en bleef hij in behaard bovenlijf tieren dat het Marokkaans elftal een elftal van hoerenzonen was. De muntthee kan er aan de sterke kant zijn.

Ik wil het niet op de thee steken, maar misschien moet er eens een onderzoek naar de bestanddelen van muntbladeren worden gedaan.

Fikry El Azzouzi. Beeld Belga
Fikry El Azzouzi.Beeld Belga

Zaterdagavond kwalificeerde Marokko zich na twintig jaar nog eens voor het WK voetbal. Yes! Meteen brak er een groot feest uit. In Brussel sloeg na de wedstrijd tegen Ivoorkust de vlam in de pan en werden enkele straten kort en klein geslagen door hooligans. Hooliganisme is een oud zeer en een haast wekelijks fenomeen op onze voetbalvelden. Zou hooliganisme een vorm van integratie kunnen zijn? Misschien is dat ook een onderzoek waard.

De politie liet zich deze keer verrassen omdat er zelden of nooit rellen in die omvang ontstaan na een voetbalwedstrijd van de Marokkaanse nationale ploeg. Een match die overigens in Ivoorkust werd gespeeld.

Wat mij opviel, is dat politici en opiniemakers sinds zondag over elkaar heen struikelen met veralgemeningen en in vakjes steken. Zo gaat dat. Een vakje is lekker makkelijk. Het kleinste kind kan het tekenen en daar krijg je van de algemene opinie uitstekende punten voor. Je scoort er fraaie, welja, doelpunten mee en je kunt er fantastisch mee stigmatiseren. Vraag dat maar aan Twitter, de keizer van het vakje:

#ikmoetmijnfrustratietochopeenofanderemanierventileren

Bijvoorbeeld. Noem de hooligans die in Brussel een ravage aanrichtten steevast Marokkanen. Want daar ben je zo zeker van. Iemand met een getaande huidskleur en gel in het haar is sowieso een Marokkaan. Lekker makkelijk en past perfect in het vakje.

De vergelijking gaat wellicht niet helemaal op, maar ik moet nu plots denken aan de moord op Joe Van Holsbeeck. Politici, media en politici spraken van twee Marokkaanse jongeren. Niemand had toen het lef om te vragen of het wel zeker twee Marokkaanse jongeren waren. Vooral politici met een vreemde achtergrond lieten zich gelden, daarna mochten ze weer braaf in hun hokje. Achteraf bleken de daders Polen te zijn. Of waren het nu Roma?

#wijhorenerookbij

Belgen van tweede, derde, vierde, vijfde generatie nog steeds Marokkanen noemen, is triestig en al zeker als het komt uit de mond van politici met een vreemde achtergrond. Want ja, zij durven de dingen ook te benoemen. En ze zijn lekker moedig, want ze durven hun eigen gemeenschap te schofferen.

Nee, het is vrij eenvoudig om alles in een vakje en een hashtag te steken. We leven nu eenmaal in trumpiaanse tijden. Het zou pas moedig zijn als er een duidelijke en genuanceerde reactie zou komen waar je zeker niets wilt verdoezelen of goedpraten. Dus ik wil aan mijn Marokkaanse landgenoot Sammy Mahdi zeggen – ik weet dat je geen Marokkaan bent, maar je lijkt op een Marokkaan en dat is voldoende – dat het niet helpt Marokkanen in een opiniestuk amokmakers te noemen en hen te beladen met alle zonden van Israël.

#amokopdekapvandemarocwerktaltijd

Aan mijn brildragende Marokkaanse landgenoot Hicham El Mzairh, die gisteren in reactie op de rellen Marokkaanse jongeren "een gemeenschap van eikels" noemde: met zulke woorden is het niet moeilijk dat vele jongeren zich niet gerepresenteerd voelen door politici met een vreemde achtergrond.

Geweld moet zwaar bestraft worden, daar bestaat geen twijfel over. De relschoppers mogen hun straf niet ontlopen, maar holle woorden en iedereen over dezelfde kam scheren brengt ons niet dichter bij elkaar, integendeel.

Ik heb voor de volgende keer nog een suggestie: praat liever over Belgische of Vlaamse hooligans. Na zoveel generaties is het tijd om het woord Marokkaan achterwege te laten. Deze relschoppers – we kennen nog altijd hun identiteit niet – zijn hier volwaardige burgers van dit land.

Probeer hun ook dat gevoel te geven.

Schade na de voetbalrellen in het centrum van Brussel. Beeld Photo News
Schade na de voetbalrellen in het centrum van Brussel.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234