Zondag 18/08/2019
Ann De Craemer. Beeld rv

Column Ann De Craemer

Zou er een gen zijn dat bepaalt of we tot eeuwig liefhebben in staat zijn?

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Of ik in de eeuwige liefde geloof. Die vraag dreinde dit weekend zo door mijn hoofd dat ik wist dat ik ze uiteindelijk hier zou neerschrijven.

Ik zou er moeten in geloven. Ik heb thuis het perfecte voorbeeld gehad en mag er nog altijd de getuige van zijn. Vorig weekend was ik met mijn familie in de Ardennen om de zeventigste verjaardag van mijn moeder te vieren. Mijn ouders zijn bijna vijftig jaar getrouwd, maar de kus die mijn vader haar gaf wanneer hij zijn geschenk overhandigde, spreekt nog altijd boekdelen.

Zou er een gen zijn dat bepaalt of we tot eeuwig liefhebben in staat zijn? Als dat zo zou zijn, dan lijkt het dat mijn zus een drager is, maar ik, tot nog toe, niet. Ik had een relatie van tien jaar die ook tien jaar geleden ten einde kwam, en ben sindsdien niemand tegengekomen voor wie ik de hoofdletter L kan uitspreken.

Mijn geloof in de eeuwige liefde wankelt al een paar maanden nu ik een goeie vriend in een vechtscheiding verwikkeld zie. Vechtscheiding: ik vond het vroeger alleen een knap gevonden woord, maar nu ik er een van dichtbij meemaak, voel ik zelf de pijn. Mijn vriend heeft twee jonge kinderen. Ik heb hen zien opgroeien, hen aangemaand voorzichtig te zijn op een te hoge glijbaan en tikkertje met hen gespeeld. Nu zie ik de droefheid in hun ogen; die ogen waarmee zij vast vroeger dan hun ouders dat wilden toegeven zagen dat de liefde niet voor eeuwig zou zijn.

Ik heb niet te veel cocktails gedronken. Ik heb geen zonneslag. U mag mijn oproep naïef vinden. Maar: aan wie in een vechtscheiding verwikkeld is, doe al wat in uw macht ligt om de v- uit ‘vechtscheiding’ weg te gommen, zodat de kinderen niet op een glijbaan zitten waaronder geen bodem meer is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden