Vrijdag 27/01/2023

OpinieLezersbrieven

‘Zorg dat het nieuwe schooljaar in alle rust kan starten’

De regels voor het nieuwe schooljaar in verband met mondmaskers zijn nog niet duidelijk. Beeld Wannes Nimmegeers
De regels voor het nieuwe schooljaar in verband met mondmaskers zijn nog niet duidelijk.Beeld Wannes Nimmegeers
Lezers van De Morgen

Het nieuwe schooljaar

De experts van de GEMS hebben in het vooruitzicht van 1 september enkele aanbevelingen gelanceerd: “Mondmaskers voor álle leerlingen en leerkrachten in het middelbaar. In het lager onderwijs zou dat alleen gelden voor de leerkrachten, behalve wanneer ze met hun eigen leerlingen in de klas zitten. Er zijn wel enkele uitzonderingen: in het secundair kunnen de mondmaskers af wanneer de afstand en de ventilatie gewaarborgd zijn en wanneer er in stilte gewerkt wordt, bijvoorbeeld bij een toets.”

Als ik de uitzonderingen lees, bekruipt me een déjà-vu-gevoel. Opnieuw aanbevelingen en opnieuw ruimte voor uitzonderingen, die bovendien uiterst vaag en hoogst discutabel zijn. Je ziet de problemen al van ver aankomen.

Wanneer is de ventilatie gewaarborgd? De overheid vond CO2-meters toch geen prioriteit voor het onderwijs? Welke scholen kunnen ze installeren? Zij die goed bij kas zitten.

Wanneer er in stilte gewerkt wordt? Is dat alleen bij een toets? Of ook in een praktijkles? Wat met een luisteroefening? Opnieuw verwarring, discussie, ergernis.

Wat me vooral stoort (en ook dat is niet nieuw): in de praktijk wordt het opnieuw overgelaten aan de scholen. Resultaat: opbod tussen de scholen, discussie over de precieze draagwijdte van de maatregelen, eigen interpretatie door ouders, leerkrachten en leerlingen.

Ik hoop vurig dat de overheid op het overleg van dinsdag naar buiten komt met heldere en ondubbelzinnige maatregelen. In welke richting dan ook. Maar hou het alsjeblieft simpel. En zorg er op die manier voor dat het nieuwe schooljaar in alle rust kan starten.

Hugo De Wulf, algemeen directeur Regina Caelilyceum Dilbeek

Van meester naar master

Zeventiger jaren. Op twee jaar haalde ik een onderwijsdiploma. Klaar om voor klassen vol pubers te staan. Is dit nu later, vroeg ik me af. Ben ik nu leraar?

Vijftig jaar later is de samenleving complexer, is lesgeven een nog steviger pokkenwerk. Jonge vrouwen en ook enkele jonge mannen worden voor de welpen gegooid. Half voorbereid. Vaak met de foute motivatie.

In scholen horen de besten te staan. We zijn dat onze jongeren verschuldigd. Vroeger had je schoolmeesters. Ze hadden aanzien. Haal nu masters in de klas. Ook bij kleuters. Professioneel hooggeschoold. Voorbereid. Toppers.

Gerede kans dat die blijven en op hun beurt andere toppers aantrekken.

Bertin Sanders

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234