Donderdag 21/11/2019
Jan Callebaut. Beeld Karoly Effenberger

CALLEBAUT&guillaume

Zonder supporters kun je niet winnen

Guillaume Van der Stighelen en Jan Callebaut brengen elke vrijdag hun mediacolumn. Vandaag: Jan Callebaut.

De topstory in alle media deze week was ongetwijfeld het vertrek/ontslag van Steven Martens bij de KBVB. Ik beken: voetbal boeit mij, maar toch verbaas ik mij over de engheid waarmee sport, toch een vande weinige groeiende sectoren in onze economie, wordt benaderd. Martens zijn kop rolt door de winst-en-verliesrekening van de bondsactiviteiten. Aangezien de profliga sinds enige jaren wordt geleid door echte topondernemers, zal dit wel professioneel worden uitgeklaard. Financieel gesjoemel smaakt in alle omstandigheden wrang. Met in het vooruitzicht de bouw van een nationaal stadion en de komst van een nieuw EK naar België is alles alle media-aandacht waard.

Deze puur economische evaluatie deed me terugdenken aan een artikel van Stefan Kesenne in Streven, met de welluidende titel: 'De georkestreerde volksmisleiding door IOC en FIFA'.

Eén quote bleef hangen: "Uit vele studies, uitgevoerd door de meest gerenommeerde sporteconomen ter wereld, blijkt dat van de organisatie van grote sportevenementen geen significant positieve effecten op de economie moet worden verwacht, wel integendeel. De grote verliezers zijn altijd de belastingbetalers van het organiserende land of de stad.

Economisch heel wankel dus, die grote sportondernemingen. Maar is dat de essentie van deze events? Een simpel bezoek aan een voetbalmatch, op nationaal of provinciaal niveau, laat ons ervaren dat naast de centen er vooral wordt gehandeld in emotie en community building.

En dat is er rond de Rode Duivels wel degelijk gebeurd. Er is gehandeld in emotie. De vraag is of er ook aan community building is gedaan. Twee jaar terug, toen de hype rond de ploeg op gang kwam, vroegen de meeste media zich af of Kompany en co. een invloed gingen hebben op de verkiezingen. Dat was uiteindelijk niet het geval. Misschien ligt hier wel de echte fout van Martens en De Keersmaecker.

Ze hebben het 'Belgische' voetbal weer tot leven willen wekken in een Belgique de papa-uniform, daar waar de echte volksemotie intussen sterk regionaal is verankerd. Voor de nationale ploeg lukt dat zolang er sportieve successen zijn, maar de wekelijkse voetbalsportcultuur is lokaal en regionaal. Niets prettiger dan een fijne derby tussen twee dorpen. Daar wordt samenhang geboren. Met alle inventiviteit en creativiteit die er de laatste vier jaar op de bond aanwezig was, is er niets gerealiseerd dat de onderbouw van het voetbalverenigingsleven nieuwe energie gaf.

Derde en zelfs tweede klasse zijn beter af als ze mee kunnen liften op bestaande gemeenschapsemotie. Stel dat zij konden strijden voor een echte titel van 'Kampioen van Vlaanderen' en 'Champion de Wallonie'. Dan was er zeker een betere publieksconnectie. Meer volk op de matchen en dat met (veel) minder overbodige uitgaven wegens overreglementering. Een federale eerste klasse kan daarnaast de Europese vetpotten verdelen en de federale nationale ploeg sturen.

De voetbalsport heeft twee snelheden: deels is het een Europese, zelfs mondiale economische topactiviteit, maar daarnaast is er de volkssport. Die laatste heeft ook recht op creativiteit en organisatie. Doordat de voetbalbond tot vandaag de regionalisering van dit land negeert, mist het een belevingsdimensie die honderden amateurverenigingen een beter perspectief en een betere overheidsondersteuning kan geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234