Dinsdag 16/08/2022
null Beeld Eric De Mildt
Beeld Eric De Mildt

Opinie

Zomertijd, wintertijd: waarom gaan we niet nog een stapje verder? Laat iedereen zijn eigen tijd invoeren

Gustaaf C. Cornelis is wetenschapsfilosoof aan de Vrije Universiteit Brussel

Gustaaf C. Cornelis

Tijd: we krijgen er maar geen vat op. De grote uurwerkmaker maakte het ons behoorlijk lastig. Waarom is het aantal omwentelingen om de zon nu niet netjes deelbaar door volledige aswentelingen van de aarde? Waarom staat die aardas onder een hoek op het bewegingsvlak om de zon? Ware het een rechte hoek geweest, we hadden het probleem van winter- en zomertijd niet gehad (We hadden wellicht ook niet bestaan, maar dat is een andere discussie). Hoezeer de natuurfilosofen ons sinds de zeventiende eeuw hebben willen doen geloven dat de wereld één groot mechaniek is, de natuurlijke radertjes passen eenvoudigweg niet in elkaar.

De heersers op aarde hebben dan maar getracht er het beste van te maken; waarbij ze zichzelf of hun schatkist niet vergaten. Of het was Augustus die 31 dagen in zijn maand wou (omdat Julius er ook 31 had gekregen). Of het begin van het jaar werd twee maanden vervroegd om eenmalig sneller belastingen te kunnen innen. Of het was Gregorius die de kalender enkele dagen inkortte. Al wie het Vaticaan niet volgde bleef tien dagen achter, met als gevolg dat de oorspronkelijke Oktoberrevolutie de Novemberrevolutie is. Gewoon een kwestie van tijd.

De huidige heersers raken er niet uit welke tijd te kiezen – want alle argumenten snijden hout. Dus laten ze het maar aan de burger over om te kiezen tussen zomertijd, wintertijd of de bekende combinatie. ‘Vier vijfde Europeaan’ is blijkbaar voor het afschaffen van de halfjaarlijkse omschakeling – met dien verstande dat niet 1 procent van de totale Europese bevolking zich uitsprak. Voor wat de cijfers dan nog waard zijn: er zijn grote regionale verschillen. Het mag duidelijk zijn dat regeringen met deze cijfers lokaal niet aan de slag kunnen: het aantal stemmers is daarvoor veel te klein. Op Europees niveau raken we er niet uit.

De Nederlandse regering wil zich tot de eigen bevolking richten om de knoop door te hakken. Wat een goed idee: Oranjetijd! Zouden de Belgen er ooit met een referendum in slagen tot één tijd te komen? Om eens niet Noord-Centraal-Zuid te denken in termen van ons land, kunnen we misschien wel een speciale kusttijd invoeren – overeenkomstig de wens die men daar op het strand koestert om een afwijkend weerbericht te hebben van wat de meteorologen in Ukkel voorspellen. In Oostende is het vaak goed weer en is het ook zowat het ganse jaar door koopjesjagen.

Waarom gaan we niet nog een stapje verder? Laat ons een compleet verschillende tijd invoeren. Iedereen zijn eigen tijd op de smartphone. Komen mensen elkaar tegen dan lezen ze onmiddellijk elkaars tijd. Wat zou de wereld makkelijk draaien! Denk eens aan de mogelijkheden.

Een vijfentwintiguursklok voor gepensioneerden. De spoorwegtijd die vijfentwintig minuten voorloopt. Een teruglopende tijd voor zaalsporters. Een tijd zonder verloop voor verliefden. Een uur van vijfenveertig minuten voor professoren. Een klok die steevast vijf voor twaalf aangeeft voor journalisten. Een uurwerk van 23u56m04s voor sterrenkundigen. Iedereen gelukkig! Wat dacht je van variabele tijden? Tussen dageraad en avond is het altijd twaalf uur verschil. Of een tijd die snel loopt tijdens vergaderingen en traag loopt als je aan het knuffelen bent.

Misschien moeten we helemaal doordenken en tijd ten gelde maken. Time is money, toch? Tijd verhandelen. In plaats van geschenkjes, schenken we tijd. Het is ook eerlijker: niet loon naar werk, maar loon naar gespendeerde tijd. Het ideetje van variabele tijd moeten we dan wel even herzien. Tijd als valuta. We kunnen dan tijd invoeren vanuit de Zuiderse landen.

Als we nu eens gewoon onze zonetijd nemen en consequent glijdende werkuren voor iedereen. Dan zijn we gewoon af van een seizoensgebonden tijd. Geef toe, alles valt nu al wel ergens te bekomen op eender welk uur. Terrassen doen velen nu ook wanneer ze er zin in hebben. Zoiets verwezenlijken kost nauwelijks tijd. De geschiedenis leert echter wel dat alles wat we omtrent tijd beslissen uiteindelijk tijdelijk is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234