Zondag 04/12/2022

Standpunt

Zolang niet gepraat mag worden over wie zijn deel in de belastingen ontloopt, is elke discussie over de sociale zekerheid vals

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen.

Bart Eeckhout

Trekt de internationale strijd tegen belastingontwijking vanwege de bedrijfsgiganten zich dan eindelijk op gang? Het is nog vroeg, maar er is reden om te hopen.

De ministers van Financiën van de G20 – de groep van grote geïndustrialiseerde landen – hebben een princiepsakkoord gesloten om “gezamenlijke regels op te stellen om de gaten te dichten die gebruikt worden door de wereldwijde technologiereuzen”.

Bedoeld wordt daarmee de nieuwe generatie multinationals Apple, Google, Amazon en Facebook. Zij zoeken wereldwijd de weg van de minste fiscale weerstand. Die vinden ze niet zozeer in Panama of de Maagdeneilanden, wel in Nederland, Ierland of Luxemburg. Ook België biedt voor sommigen paradijselijke belastingcondities.

Dat de economische grootmachten, inclusief de Europese Unie, nu tot het besef komen dat dit zo niet verder kan, is een belangrijke stap. Tussen een ‘princiepsakkoord’ en een sluitend internationaal beleid ligt wel nog veel ruimte voor mislukking.

Belangrijk is daarom dat de G20 ook al twee methodes identificeert om de gaten te dichten. Zo zouden gigabedrijven voortaan winstbelasting moeten betalen op de plek waar ze die winst effectief boeken. Daarnaast zou ook een wereldwijd minimumtarief voor bedrijfsbelasting gaan gelden.

Twee keer goed nieuws

Voor een klein, welvarend land als België is dat twee keer goed nieuws. Voor alle winst die de Googles en Facebooks van deze wereld boeken met de activiteiten die ze ontplooien voor hun vele Belgische klanten, zou ook de Belgische staat een rechtvaardige bijdrage kunnen vragen. De opbrengst kan gebruikt worden voor een economisch beleid dat de impact van deze spelers op de lokale markt mildert. Ook een afspraak over een minimumtarief zou een goede zaak zijn. Het betekent dat landen zich niet in een heilloze bodemkoers moeten storten om toch maar het laagste tarief te kunnen aanbieden.

Een debat over belastingen voeren dat dieper reikt dan de kreet ‘Verlaag ze!’ is lastig. Dat is jammer, omdat zo kansen op goed bestuur gemist worden. Los van de emotie en de kretologie toont de koelbloedige ratio dat een eerlijke verschuiving van de belastingdruk naar de machtigsten en de rijksten juist welvaart creëert en zuurstof geeft aan het economische weefsel. Logisch ook, als je er even bij stilstaat: alle druk die opgevangen wordt door de sterke schouders die hun verantwoordelijkheid nu ontlopen, kan weggehaald worden bij de zwaar belaste middengroep.

Een fiscale G20-discussie lijkt ver over de Belgische hoofden heen te gaan. Toch verdient ze juist aandacht in een land dat niet meer weet hoe tegelijk een begroting zonder schulden af te leveren en de sociale zekerheid op hoog peil te houden. Die sociale zekerheid ligt nu in het vizier. Zolang niet gepraat mag worden over wie zijn deel in de belastingen ontloopt, is elke discussie over de sociale zekerheid vals.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234