Dinsdag 28/03/2023

OpinieLezersbrieven

Zoals de zaak-Borealis heeft bewezen, spelen mensenlevens geen enkele rol, winst des te meer

Protest op de Antwerpse Groenplaats door slachtoffers van de Borealis-werf. Beeld Klaas De Scheirder
Protest op de Antwerpse Groenplaats door slachtoffers van de Borealis-werf.Beeld Klaas De Scheirder

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Redactie

Sociale wantoestanden bij Proximus

Net zoals dat het geval was bij de zaak-Borealis vallen nu ook de politici en de CEO van Proximus uit de lucht, of doen ze tenminste alsof wanneer de sociale wantoestanden bij Proximus aan het licht worden gebracht.

Gedurende jaren werd de sociale inspectie uitgehold en is het aantal inspecties jaar na jaar gedaald, alhoewel de economie is gegroeid. Dat was een bewuste beleidskeuze om werkgevers uit de wind te zetten. Nu weent de betrokken minister krokodillentranen. Ze zou wel iets doortastends kunnen doen: er ligt immers al jaren een wet op tafel die de opdrachtgevers (hier dus staatsbedrijf Proximus) verantwoordelijk stelt voor de inbreuken gepleegd door onderaannemers. Maar na enig effectief lobbywerk van ‘u mag raden wie’ zijn er nog steeds geen uitvoeringsbesluiten, zodat de wet dode letter blijft.

Zoals de zaak-Borealis heeft bewezen, spelen mensenlevens geen enkele rol, winst des te meer. En onze regering(en) stellen zich op als de syndicalisten van het grootkapitaal en daar ligt het kalf gebonden. Zal minister Petra De Sutter nu de uitvoeringsbesluiten van deze wet op de agenda zetten? Mijn pronostiek: nee! Net zoals de regering bij de mensenhandel bij Borealis niks ondernam, zal ze ook nu niks (effectiefs) doen en hopen dat de bui vlug overwaait en de pers zich op iets anders concentreert.

Mensenhandel, uitbuiting, onderbetaling: het zijn in het Vlaanderen van vandaag allemaal geoorloofde technieken ter winstmaximalisatie − zolang het maar voldoende onder de radar gebeurt.

Philippe Desmet, Assenede

Krimpende bevolking

Volgens demografen en andere wetenschappers staat de wereld er slecht voor. De bevolking krimpt namelijk. Als er geen bevolkingsgroei is kan de economie niet groeien, beweren ze. Wat een rare redenering. Volgens mijn bescheiden mening heeft die inkrimping enorm veel voordelen. Minder druk op het klimaat, minder hongersnood, een betere levenskwaliteit in de miljoenensteden, minder dier- en plantensoorten die uitsterven enzovoort.

Jean-Pierre Browaeys, Evergem

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234