Zondag 19/01/2020

Standpunt

Zo ga je om met de Boze Man uit Washington

Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is commentator. 

De Amerikaanse president Donald Trump doet er alles aan om keet te schoppen op de NAVO-top. Maar het is interessant om te zien dat Angela Merkel, Emmanuel Macron, Jens Stoltenberg én Charles Michel zich galant maar vastberaden aan een aantal basisregels houden die voorschrijven hoe je het best met de Boze Man uit Washington omgaat.

1.Laat de Boze Man vloeken en razen. Trump beschuldigde Merkel van dubbelspel tegenover Poetin/Gazprom en omschrijft NAVO-lidstaten die minder dan 2 procent van hun bnp aan Defensie geven als “delinquenten”. Merkel en co. weigerden hierop te reageren en dat is het beste dat ze kunnen doen met dit soort argumenten die het niveau van de toogdiscussie niet halen.

2.Laat u niet door de Boze Man chanteren. Donald Trump komt met een verborgen agenda naar de NAVO die alles te maken heeft met de Amerikaans-Europese handelsoorlog. Ook de moeizame marketing van het F-35-gevechtsvliegtuig in Europa zou Trumps decibels kunnen verklaren. Alles wijst erop dat de Europese leiders niet ingaan op de verborgen agenda en duidelijk maken dat de NAVO een militair bondgenootschap is en geen handelsbeurs.

3. Laat de Boze Man geen verdeeldheid zaaien in Europa. Geen eenvoudige opdracht: het is geweten dat leiders in Polen en Hongarije bijna vriendschappelijke banden hebben met president Trump en daardoor soms meer pro-Amerikaans dan pro-Europees denken.

4.De Boze Man moet leren leven met een Europees defensiebeleid. Hoe onvolkomen het ook moge zijn: het is belangrijk dat Europese landen blijven sleutelen aan een eigen defensiebeleid. Binnen Europa groeit het besef dat de Europese militaire belangen minder trans-Atlantisch zijn dan voorheen. De oorlogen in Syrië en Oekraïne hebben verregaande gevolgen voor Europa, maar zijn geen prioriteit voor de VS. Anderzijds is de gigantische militaire aanwezigheid in Azië voor Europa deels een ver-van-mijn-bedshow.

5. Laat de Boze Man vriendjes worden met Poetin, maar blijf bondgenoot van de VS. Voor Europese leiders als Merkel moet het bijzonder irritant zijn om door de Amerikaanse president beledigd te worden terwijl die laatste geen onvertogen woord laat vallen over Vladimir Poetin en de nakende top in Helsinki. Merkel en Trump zullen nooit vrienden worden en de ergernis zal aanhouden. Maar dat betekent niet dat Europese leiders niet moeten blijven investeren in politieke, economische en culturele netwerken met de VS. Het trans-Atlantische bondgenootschap blijft belangrijk en is een langetermijnverhaal. De kans is reëel dat de Boze Man over tweeënhalf jaar niet meer aan de macht is, waardoor de relaties weer genormaliseerd kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234