Vrijdag 28/02/2020

Opinie

Zijn de Staten nog Verenigbaar?

Beeld REUTERS

Koen Vidal en Maarten Rabaey zijn journalist bij deze krant. Ze verslaan de race naar het Witte Huis vanuit de zuidelijke staten (Vidal) en Washington D.C. (Rabaey).

Relativeer even alle opiniepeilingen: de koopkracht en geluksbarometer van de Amerikanen zullen beslissen of het straks nog wat wordt met de Amerikaanse Droom.

Wanneer u dit leest, reizen wij al door de VS om verslag uit te brengen van de nakende verkiezingen. Toegegeven: dat gebeurt deze keer met extreem gemengde gevoelens.

Maarten Rabaey en Koen Vidal.Beeld Jef Boes

Uiteraard zijn we verheugd om reportages te maken over wat toch nog altijd de belangrijkste stembusslag ter wereld is. Maar we zijn ook extreem bezorgd, vooral omdat beide presidentskandidaten - vanuit democratisch oogpunt - problematisch zijn, de ene al wat meer dan de andere.

Waarschijnlijk hebben de meeste Europeanen voor zichzelf al beslist dat ze kunnen leven met Hillary Clinton. Ze heeft ervaring, een indrukwekkende dossierkennis en het zou geweldig zijn om voor het eerst een vrouw in de Oval Office te hebben. Maar dat ze de eega is van een voormalige president en zoete broodjes bakt met Wall Street, bewijst ook dat ze een product is van een Amerikaanse aristocratie die de financiële belangen van de 1 procent altijd voorrang gaf. En terecht of niet, het nieuwste FBI-onderzoek naar haar opslag en verspreiding van vertrouwelijke State Department-mails versterkt haar imago er een dubbele agenda op te hebben nagehouden naast haar publiek mandaat.

Over Donald Trump is al veel gezegd. Laten we het erop houden dat deze man volstrekt incompetent is om een grootmacht te leiden. Zijn economische beleid, migratieaanpak, Midden-Oosten-visie: ze slaan nergens op. De afgelopen maanden verkondigde hij meermaals dat hij de VS zal leiden zoals hij zijn bedrijf heeft geleid. Als je weet dat Trump-bedrijven al vier keer failliet zijn gegaan, weet je ongeveer wat ons te wachten staat onder president Trump.

Kortom, het blijft vreemd dat zo'n geweldig land, met topuniversiteiten en uitmuntende economen, diplomaten, schrijvers, artiesten, onderzoekers en ondernemers niet in staat is om twee briljante mensen naar voren te schuiven die op een hoogstaande manier naar het presidentschap kunnen dingen.

Deze verkiezingscampagne heeft de polarisering in de VS ten top gedreven en steeds meer mensen stellen de explosieve vraag of na 8 november de States wel United kunnen blijven. Afscheidnemend president Obama voelde die krachten al in 2008 aan. "No more red states, no more blue states, only United States", declareerde hij tijdens zijn overwinningsspeech in Chicago. Helaas is het wantrouwen tussen Amerikanen sindsdien alleen maar toegenomen.

En dat brengt ons bij de essentie van onze bezorgdheid. Wie op 8 november ook de president wordt, zowel ter linker- als ter rechterzijde zullen miljoenen gefrustreerde kiezers achterblijven, die zich niet in hun toekomstige president herkennen. We mogen vooral de fout niet maken om deze Amerikanen te geringschatten. Hun participatie in de samenleving wordt even bepalend voor de koers van het land als het beleid van de nieuwe bewoner van het Witte Huis.

Beide partijen zullen na deze stembusgang over de partijgrenzen heen moeten samenwerken om de verongelijkte burger weer aan boord te krijgen. Ze zullen, zoals Franklin Delano Roosevelt na de Grote Depressie van 1929, een sociaal-economische New Deal moeten sluiten die een einde maakt aan de groeiende kloof tussen arm en superrijk en de middenklasse versterkt. Alle Amerikanen moeten uiteindelijk kunnen genieten van hun Right to the Pursuit of Happiness, mede dankzij een rechtvaardig inkomen. Nu leven velen op krediet - met alle daarbij komende zorgen.

Alles in woord, foto en video: volg onze journalisten in de VS op de voet in dit liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234