Zondag 18/08/2019
Beeld rv

Column Ann De Craemer

Zet u ook het raam open om te horen hoe de overburen van de kalmte genieten?

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Wat is het geluid van de zomer? Vergeet het klotsen van rosé, het sissen van de barbecue of de opgewonden stemmen van commentatoren tijdens de Tour. En aangezien er dit jaar geen zomerhit blijkt te zijn, kan ook die de klank van deze lommermaanden niet vergallen: echte zomer laat zich horen in de stilte van een straat. 

Johan Verminnen zemelde ooit op een latinmelodie over sangria, paella en ossobuco als summum van ‘vakantie in zijn straat’, maar dat lijkt me te veel van het goede. De zomer toont zich niet in opwinding maar in ontvolking. Nu iedereen zuidwaarts is getrokken, voelt de straat aan als een overmaatse trui – te groot, door een gebrek aan auto’s en voetgangers; te warm, door een overschot aan kledingstof; begenadigd stil, door de afwezigheid van medemensen. 

Met een kloeke naald werd het land tijdelijk leeggezogen, en met diezelfde naald wordt het over enkele weken weer volgespoten. Nu de euforie van de laatste verkiezingen vervloog op een strandstoel in het buitenland, wandelt iedereen straks mooi gebruind door de straten – ons uniform van vrijheid en gelijkheid. Maar nu heerst dus de rust. 

Zet u ook het raam open om te horen hoe de overburen van de kalmte genieten? Van de broodzak die over het voetpad koprolt? De kinderen op skateboards? De dame die foetert op haar lottoformulier? Van de wind? Ik luister mee, en hoor hoe we allebei door hetzelfde journaal over de stilte in die ene straat in Brussel geïnformeerd worden. Gauw is het weer een en al drukte, dubbel glas, doffe sneeuw, geschuifel met zakken diepvriesfriet. Denk hoe vol, luid, bleek en geregeerd alles dan zal zijn. Leg nog even het hoofd op de vensterbank, het raam open naar een stille, lege straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden