Donderdag 19/09/2019

Standpunt

Zelden heeft een regering haar eigen empathisch gebrek zo pijnlijk tentoongespreid

Vlnr en boven naar onder: de Vlaamse ministers Jo Vandeurzen (CD&V), Ben Weyts (N-VA), Hilde Crevits (CD&V) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Beeld BELGA

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Een week geleden raakte bekend dat de kinderbijslag tot tweemaal toe niet geïndexeerd kan worden om de kosten te dekken van het nieuwe stelsel van kindergeld. Dat betekent dat gezinnen vandaag de factuur van de hervorming van morgen betalen, en dat zo een nieuwe transfer van arm naar rijk wordt geïnstalleerd. Toch drukt de Vlaamse regering ons op het hart dat ze geen alternatief heeft. Dat het budget beperkt is, dat iedereen moet bijdragen. Enfin, u kent de riedel.

En nu dit. Nu blijkt dat diezelfde Vlaamse regering van de hervorming van het kiesdecreet gebruikmaakt om het uitgavenplafond voor lokale verkiezingsuitgaven op te trekken. Nu ja, 'gebruik'. Misbruik lijkt een veel adequatere omschrijving.

Terwijl de regering-Bourgeois de bevolking vraagt minder van de overheid te verwachten en meer zelf bij te dragen voor onderwijs, zorg, kinderopvang of vervoer, acht zij het moment gekomen om meer van ons belastinggeld opzij te houden voor de financiering van verkiezingscampagnes.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

De totale uitgaven voor partijfinanciering stijgen dan wel niet, wel wordt meer geld voorbestemd voor verkiezingspropaganda. De gedachte dat ook gewoon minder geld aan zichzelf besteden een optie is in tijden van algehele versobering, is blijkbaar niet opgekomen bij deze meerderheid.

Natuurlijk, dit gaat niet om bedragen waar je een meerjarenbegroting mee in evenwicht houdt. Het gaat om de verpletterende symboliek. Juist nu je zou hopen dat ook de Wetstraat een teken geeft van solidariteit in de soberheid, steekt de particratie haar allerlelijkste kop op. Blijkbaar is het een illusie om te denken dat partijen even streng zouden kijken naar de eigen zeer gulle greep in de overheidsruif om kabinetten, partijen, studiediensten en campagnes te financieren als naar 'het sociaal profitariaat' dat ze elders overal zo gretig ontwaren. Zelden heeft een regering haar eigen empathisch gebrek zo pijnlijk tentoongespreid als met deze maatregel.

De verhoging van de budgetten is op maat geschreven van de topkandidaten in de grote steden: in Antwerpen mogen kandidaten maar liefst 15 procent meer uitgeven. Nogmaals; dat wil zeggen: meer uitgeven van ons geld. Hoezo, moeilijke tijden voor iedereen?

Er is meer. De nieuwe regels zullen in Vlaanderen een amerikanisering van de lokale kiescampagnes toestaan. Politieke reclame op radio en tv? Moet kunnen. Telefoonbombardementen van kandidaten? Moet kunnen. Dit is inhoudelijk een aardverschuiving. De Europese stijl (overheidsfinanciering) wordt voortaan gekoppeld aan de American way van tomeloze campagnes. Als uw kandidaat-burgemeesters u in 2018 lastigvallen met ongevraagde telefoontjes, onthou dan dat ze dat doen op uw en niet op hun kosten.

Als deze meerderheid nog enig zelfrespect heeft, dan trekt ze deze regels meteen weer in. En biedt ze de bevolking haar excuses aan voor zoveel gebrek aan mededogen en zelfinzicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234