Dinsdag 23/07/2019

Standpunt

Zeker bij de lagere inkomens hakken die hogere, onvermijdelijke facturen er stevig in

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

Of politieke partijen het nu in hun planning voorzien hebben of niet: de bekommernis om het klimaat wordt een blijvertje in het hoofd van veel (jongere) kiezers. Ook de bezorgdheid over de gevolgen van migratie is niet plots verdwenen.

Dat zijn zekerheden. Zou het kunnen dat er, meer op de achtergrond, nog een derde prioriteit/kopzorg suddert? Koopkracht.

Het is een thema dat zich maar moeilijk laat vatten, omdat twee ‘waarheden’ op elkaar botsen. Aan de ene kant is er de statistische vaststelling dat het beschikbare inkomen van gezinnen wel degelijk aan het stijgen is. Dat regeringspartijen daar de eer voor opeisen, is zelfs grotendeels terecht, zo viel uit recent Leuvens onderzoek te leren.

Toch is het voor de partijen van de ontslagnemende regering behoedzaam communiceren. Behalve de koopkracht is immers ook de prijs van een aantal noodzakelijke, vaak gebruikte basisproducten – brandstof, energie, telecom,… – flink gestegen, zo blijkt dan weer uit ander onderzoek. Zeker bij de lagere inkomens hakken die hogere, onvermijdelijke facturen er stevig in.

Zeer moeilijk sparen

In een enquête voor consumentenorganisatie Test-Aankoop geeft één op de drie Vlamingen aan dat sparen in 2018 ‘zeer moeilijk’ ging. Kijk je naar de Belgische cijfers, dan oogt het plaatje nog zorgwekkender.

Dat de puike koopkrachtcijfers enige nuance behoeven, berust niet enkel op een gevoel. Onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten toont aan dat steeds meer Vlamingen bij het OCMW aankloppen voor een tussenkomst bij onverwachte kosten of onbetaalde facturen. Er is dus een relatief grote en groeiende groep mensen bij wie het water misschien nog niet aan de lippen staat, maar toch stilaan ter hoogte van de kin.

Daar komt bij dat de toekomstverwachtingen somber kleuren. Tegen een gevoel is het lastig beleid voeren, maar daarin draagt de ontslagnemende regering toch een grote verantwoordelijkheid. In een relatief rustig economisch klimaat is de regering-Michel er niet in geslaagd de eigen boekhouding op orde te brengen. Die karwei laat ze aan haar opvolgers.

Weinig buffers

Dat die opvolgers dat wellicht mogen doen in economisch alweer veel minder optimistische omstandigheden is reden tot extra ongerustheid. China, Trump, brexit… aan internationale risicofactoren voor de economie geen gebrek. België beschikt over weinig buffers als het fout zou gaan. Mensen maken zich daar ongerust over. Terecht.

Met de algemene koopkrachtstatistieken in de hand hadden de uittredende regeringspartijen een kans om een verlengd mandaat af te dwingen aan de stembus. Door zichzelf te verlammen met een conflict over een VN-tekst en de toekomst niet voor te bereiden, hebben ze ruimte gelaten voor wie er niet gerust op is.

Dat zou weleens duur betaald kunnen worden in mei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden