Dinsdag 19/11/2019
Mark Coenen. Beeld Bob Van Mol

Column

Ze hadden Martine Tanghe er nog net van kunnen weer­houden heur haar in een Radja-coupe te leggen

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven, behalve op maandagen waarop de voorlopige selectie van de wereldbeker bekend wordt gemaakt door Roberto – Dry – Martinez.

Dan wordt het de hoofdzaak.

In Het journaal van één uur hadden Martine en Maarten uitgebreid gesomberd. Nadat het nieuws al in élk radio­bulletin van zondag en maandag had gezeten, van élke radiozender, behalve Radio Minerva want die hebben geen nieuws.

Vier minuten lang roerde men de gedempte trom en blies men de bazuin.

Kuifje geraakt niet in het land van de Sovjets.

Een land in rouw.

Dat kan beter, dacht de eindredacteur van de zeven. Het meest bekeken journaal van het land had bijna tien ellendige minuten nodig om ten tweeden male van het drama van Radja N. kond te doen.

Eerste hoofdpunt: spreekt vanzelf.

Martine Tanghe, die toch niet bekend­staat om haar buitensporige liefde voor de bal, hing deze keer waarlijk aan de lippen van Maarten Vangramberen. In de schmink hadden ze haar er nog net van kunnen weerhouden heur haar in een Radja-coupe te leggen uit solidariteit.

Dry Martinez, de glimmende handels­reiziger in stofzuigers van de nationale ploeg, bevestigde het op Facebook gelekte njet.

De filterbubbel bevond zich tijdelijk ter hoogte van Rome. Tot in het biljart­lokaal van de broer van de Rad waren ze reacties gaan sprokkelen. Raar dat ze niets aan De Wever waren gaan vragen.

Daarna volgden nog wat andere akkefietjes uit de echte wereld: die doodgeschoten kleine van 2 jaar bij die achtervolging in Bergen, iets over de Bende van Nijvel, de verkiezingen in Venezuela. Een numero over ebola. Harry en Meghan. En afsluiten deed men met de glorierijke zege­tocht van Club Brugge, waarbij meer rotjes werden afgestoken dan bij een door­snee Marok­kaan­se huwelijks­stoet.

Het was me het dag­je wel. Die arme Radja.

Vlaanderen is deze week meer bezig ge­weest met het onrechtvaardige lot van de op een canvas van een stront­zatte tatoeëerder lijkende grootverdiener met mohawk dan met – ik noem maar een dwars­straat – het lot van dat meisje van twee dat die achtervolging in Bergen nooit zal kunnen navertellen.

Ook op Twitter liet men zich niet onbetuigd. Eigen schuld, dikke bult. Zelf gezocht.

Men kan daar moraliserend en hoogdravend over doen en klagen over de teloorgang van de empathie in Vlaan­de­ren en ver daarbuiten, maar dat is natuurlijk niet zo. Wat naar boven komt op de sociale media en uitvergroot wordt in de pers, zijn de boertige onbeleefdheid van een misplaatste minderheid en het pathetisch narcisme van sommige politici die denken dat het zelfs bij de dood van een kind weer over henzelf moet gaan.

En het is niet omdat de messias van Mortsel geen compassie heeft, dat de overgrote rest van Vlaan­de­ren hem gelijk geeft.

Men schiet geen kinderen dood. Nu niet. Nooit niet.

Vijfennegentig procent van de Vlamingen zit niet op Twitter en leest die bagger niet. Daar regeert de terreur van een zieke minderheid die op eenvoudige wijze geblokkeerd kan worden. Ook door redacties die nu veelal een willoos doorgeefluik zijn.

De overdreven aandacht voor het voetbaldrama werd op zondag immers al handig aangejaagd op de Facebook-fanpagina van den Radja hemzelf. Goed gezien: eerst geschoten altijd raak. Altijd.

Waarop alle media de trappers verloren en papier­schaarste door extra katernen op dinsdag slechts op het nippertje vermeden werd.

Waarop 9.000 fans zich inschreven voor een betoging waar geen 30 man was. En dan tellen we de fotografen er nog bij.

En dat staat allemaal in de krant. De Fabeltjeskrant.

En dat vulde een kwart van het hoofdjournaal van de openbare omroep.

Om de veelgeplaagde akela van Aarschot te parafraseren: doe eens gewoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234