Donderdag 24/10/2019

Opinie

Zal Meghan Markle de Britse monarchie redden?

Prins Harry en Meghan Markle kondigen hun huwelijk aan voor Kensington Palace. Beeld Photo News

Irenosen Okojie, geboren in Nigeria en op haar achtste naar Engeland verhuisd, schrijft romans en kortverhalen.

Er was wat geroezemoes in de pers toen ze voor het eerst samen in het openbaar verschenen. Een vleugje snobisme. Meghan Markle, half zwart en half Iers, Amerikaans, gescheiden en actrice van beroep, was een curiositeit. Het was vast maar een flirt. Had Harry niet altijd een voorkeur voor blauwbloedige blondines gehad? Meghan kon geen ernstige kandidate voor het Huis van Windsor zijn.

Maar nu is ze dat toch. Maandagochtend maakte Zijn Koninklijke Hoogheid de prins van Wales bekend dat Meghan Markle en prins Harry volgend voorjaar zullen trouwen. In ons tijdperk van de brexit en van Donald Trump, van toenemende raciale misdrijven, haattaal en angstzaaierij, is de verloving van de prins niet alleen een sterk tegengif maar ook een politieke verrassing (ook al zal Markle, die in het verleden over de complexiteit van haar identiteit als vrouw van gemengd ras heeft gepraat en zegt dat ze de discussie over ras "ontmoedigend" vindt, dat misschien anders zien).

Schrijfster Irenosen Okojie. Beeld AGEFOTOSTOCK

Ik moet bekennen dat ik tot voor kort weinig belangstelling voor de monarchie had. Ik vond ze een ouderwets, archaïsch en exclusief instituut. Gekleurde mensen konden er geen echte band mee voelen en het niet waarderen, gelet op de lange historische associatie van het koningshuis met koloniale ondernemingen.

Internet witheet

Het feit dat prins Harry openlijk en uitdagend een relatie met Meghan Markle had, deed mij, een zwarte Britse vrouw, de koninklijke familie met andere ogen zien. Opeens leek ze – of leek Harry – ruimdenkender dan vroeger. Ik was niet de enige met dat gevoel. Ik merkte dat ook andere gekleurde vrouwen ermee bezig waren en over de monarchie praatten. Vriendinnen discussieerden over de mogelijkheid van een verloving en over de vraag of het koningshuis progressief genoeg zou zijn om Harry te laten begaan. Toen de bekendmaking er dan toch kwam, was de reactie van gekleurde mensen aan weerszijden van de oceaan explosief en stond het internet witheet.

Het was een evenement. Sinds prinses Diana hadden jonge mensen nooit zoveel belangstelling voor een lid van de koninklijke familie gehad.

Nog voor de aankondiging van maandag had prins Harry de verwachtingen van de Britten overtroffen. De ondeugende, wat onhandelbare jongen die in 2012 in Las Vegas in zijn blootje op de dansvloer stond, is in enkele jaren tijd volwassen geworden, voelt zich beter in zijn vel, weet wat hij wil. Hij heeft in het leger gediend, de Invictus Games gesticht en liefdadigheidswerk gedaan, maar is altijd joviaal gebleven, warm en toegankelijk. Hij is een prins geworden die wel zijn plichten au sérieux neemt maar niet zichzelf.

Met deze verloving en deze partner toont Harry een vorm van moed, een wil om zijn eigen weg te gaan. Het is een daad van koninklijke rebellie die niemand had verwacht.

Verjonging van het imago

Wordt dit het begin van een nieuw tijdperk waarin de grenzen van ras en klasse in Groot-Brittannië zullen verdwijnen en mensen vrijer zullen zijn in de keuze van hun potentiële partners? Dat is waarschijnlijk optimistisch, maar niet helemaal: interraciale huwelijken zijn in opkomst in Groot-Brittannië. In dat opzicht zijn de prins en Meghan Markle volgers en geen leiders. Intrigerender is de vraag of dit onwaarschijnlijke stel meer gekleurde mensen het gevoel zal geven dat de oubolligste instelling van het land iets voor hen kan betekenen.

Prins Harry en Meghan Markle. Beeld EPA

Er zijn enkele racistische reacties op de aankondiging gekomen, net als toen de prins en Meghan Markle hun relatie begonnen. Het zullen de laatste niet zijn. Het is indrukwekkend om een prins te zien die niet bang is voor controverse, die opkomt tegen vooroordelen en weigert zijn persoonlijke keuzes erdoor te laten beïnvloeden. Harry komt over als een moderne man, een prins van onze tijd. Zijn impact op de verjonging van het imago van de koninklijke familie valt niet te onderschatten. Hij brengt het vorstenhuis dichter bij het volk. Zijn verloving met Meghan Markle heeft de opvattingen van het land over wie wel en niet aan de koninklijke tafel mag aanschuiven diep geschokt.

We leven in vreemde tijden, met een Amerikaanse president die met rechtse haters flirt, in een wereld die niet één maar verscheidene stappen achteruit lijkt te zetten. Wanneer een Britse prins dan de koninklijke én de maatschappelijke normen aan zijn laars lapt door zijn vriendin van Afro-Amerikaanse afkomst ten huwelijk te vragen, verdient dat wel een glimlach.

© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234