Donderdag 02/02/2023

Opinie

Yves Petry, de feiten spreken je intuïtie nogal tegen

Yves Petry in gesprek met sp.a-voorzitter John Crombez en De Morgen-journalist Joël De Ceulaer. Beeld Franky Verdickt
Yves Petry in gesprek met sp.a-voorzitter John Crombez en De Morgen-journalist Joël De Ceulaer.Beeld Franky Verdickt

Mark Van Bogaert is voorzitter van LOP Lokeren Secundair, een Lokaal Overlegplatform voor gelijke onderwijskansen.

Mark Van Bogaert

Yves Petry (DM 26/12) kan zich niet inbeelden dat het onderwijs leerlingen ongelijk zou behandelen. Ongelijke onderwijskansen? Dat gaat helemaal in tegen zijn intuïtie. Welaan dan: tien feiten en feitjes die daar ook tegenin gaan.

1. Offerfeest

Stel dat vorige week vrijdag niet 23, maar 24 december geweest was: dan hadden alle scholen toch minstens de namiddag vrij gekregen? Nu start het volgende schooljaar toevallig – en hoogst uitzonderlijk – op de dag van het offerfeest. Vrijdag 1 september 2017. Dat wordt voor islamitische leerlingen dus een moeilijke dag om naar school te komen. Namens mijn LOP heb ik onderwijsminister Crevits (CD&V) gevraagd om het schooljaar uitzonderlijk te laten starten op maandag 4 september. Haar antwoord: ‘De eerste schooldag wordt NIET verschoven.’ Op 1 september gaan veel scholen dus een valse start maken, en op 4 september nog een tweede doorstart organiseren voor hun moslimleerlingen. De discriminatie begint dus al vanaf die eerste schooldag, een cruciaal groepsmoment voor nieuwe klassen.

2. Islamlessen

Vorige maand ondertekende minister Crevits samen met het Executief van de Moslims van België een engagementsverklaring om de kwaliteit van het islamonderwijs te verbeteren. Vooral de opleiding van de islamleerkrachten is ondermaats. Ik zou die levensbeschouwelijke vakken op school alleen al afschaffen omdat ze kinderen hopeloos opdelen, extra focussen op verschillen, op ‘wij’ en ‘zij’. Is dat niet ongrondwettelijk? Zeker als nu blijkt dat islamleerlingen in die lessen ook nog eens minder kwaliteit voorgeschoteld krijgen?

3. Relatief racisme?

Petry kan bijna niet geloven dat een leerkracht zijn leerlingen ongelijk zou behandelen. Onlangs kreeg ik van een schooldirecteur nog de wanhopige vraag: wat kan ik doen tegen het racisme van leerkrachten in mijn team?

4. Gekleurd studieadvies

Hoeveel feiten heeft Petry nodig om zijn intuïtie bij te sturen? De oververtegenwoordiging van allochtone kinderen in het buitengewoon onderwijs? In uitzichtloze opleidingen als Kantoor? Met dezelfde talenten leggen allochtone leerlingen heel andere trajecten af dan autochtone leerlingen.

5. Arbeidsmarkt

‘Is discriminatie op de arbeidsmarkt echt systematisch?’ vraagt Petry zich af. Aan de UGent deed bijvoorbeeld Stijn Baert daar onderzoek over. Met eenzelfde cv kreeg iemand met een Vlaams klinkende naam 44 procent meer uitnodigingen voor een sollicitatiegesprek dan een ‘Turkse’ kandidaat. Maar Petry vertrouwt liever op zijn intuïtie.

6. Interimkantoren

Vier jaar geleden bleek uit onderzoek van de sector zelf dat een derde van de interimkantoren bleef ingaan op discriminerende vragen van klanten.

7. Huurmarkt

Op de private huurmarkt is het wellicht nog erger. Vorige maand lanceerde gelijkekansencentrum Unia een instrument om de discriminatie op de huurmarkt te bewijzen. De ‘praktijktest’ waar Liesbeth Homans zo tegen is. Waarom eigenlijk?

8. Ondernemen

‘Het mag toch ook eens gezegd worden dat jongeren hun best moeten doen’, oreert Petry. Hun ondernemingszin heeft natuurlijk ook te maken met hun beperktere kansen als werknemer, maar vooral bij allochtonen zie je het aantal zelfstandige ondernemers elk jaar toenemen. In Brussel is vandaag meer dan één op de drie zelfstandigen allochtoon. Kwestie van hun best te doen.

9. 40.000 veel?

Petry vindt 40.000 erkende asielzoekers in België veel. We zijn met elf miljoen om die paar duizenden vluchtelingen op te vangen. Libanon is kleiner dan Vlaanderen en vangt meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen op. Dat is meer dan alle landen van de hele EU samen. Petry vindt 40.000 veel. Hoe wereldvreemd kun je zijn?

10. Lichaamstaal

Over de stalinoïde lichaamstaal van PvdA’ers kan ik niets serieus zeggen. Maar Petry dus ook niet. Ik heb de neiging om zijn ‘waarneming’ daarover in dezelfde zak te steken als de rest van zijn ‘politieke analyse’. Jongens toch.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234