Dinsdag 29/11/2022

OpinieYasmien Naciri

Yasmien Naciri: ‘Diversiteit is geen badge die je achteraf kunt opspelden’

Yasmien Naciri. Beeld Younes Tahir
Yasmien Naciri.Beeld Younes Tahir

Yasmien Naciri is ondernemer, marketeer, spreker en columniste. Ze is de auteur van Wij nemen het heft in handen.

Yasmien Naciri

‘Dalilla Hermans is hypocriet’, schreef De Morgen-redacteur Fernand Van Damme op 24 oktober in een opiniestuk in deze krant. Verderop drukt hij het genuanceerder uit, maar om iemands keuze hypocriet te noemen is er nét iets meer onderbouwing nodig.

Hermans was niet mals voor de VRT en zoals Van Damme toegaf, heeft ze een punt. Er loopt veel goed bij de VRT, maar ook heel wat mis. Het aantal keren dat er (gratis) een beroep wordt gedaan op mensen met een andere achtergrond, een beperking of een andere geaardheid, kan je niet meer op twee handen tellen. Mooi, maar vaak is dat dus zonder resultaat. Je krijgt dan heel snel het gevoel dat het vooral te maken heeft met hun beheersovereenkomst en er dus sprake is van ‘moeten’.

‘Exposure’

Onlangs verscheen in deze krant de sterke getuigenis van Joppe de Campeneere, die werd opgeroepen om te figureren in een campagne van de VRT. Tot zijn grote frustratie werden hij én andere figuranten in hokjes geduwd omwille van hun geaardheid. Hokjes die dienen om de weinige ‘diversiteit’ te benadrukken en dat tegen de wil van zij die figureren. Zoals De Campeneere, Hermans, jongerenorganisaties of de dovenorganisatie heb ook ik meermaals mijn netwerk en hulp aangeboden. Ook aan journalisten van deze krant, trouwens.

Dan kan het soms frustrerend worden als de instelling die je jarenlang gratis – op aanvraag – hebt bijgestaan, je input en tijd niet waardeert. Om maar te zwijgen over het feit dat je aanwezigheid soms als vanzelfsprekend wordt geacht. Alsof de redacties jou een gunst verlenen, want je krijgt ‘exposure’ (ook wel ‘kansen’ genoemd). Dat is een non-argument. Exposure is geen fancy benaming voor hipsterbrood dat je achteraf op tafel kan leggen.

Kritisch denken

Kritisch zijn over organisaties en gemeenschappen waar je zelf deel van uitmaakt, maakt je geen hypocriet. Hermans is schrijfster en journaliste, maar dat wil niet zeggen dat ze geen kritiek mag uiten op de structuren en systemen waarin ze meedraait of waarop ze ooit een beroep heeft gedaan. Integendeel, journalisten mogen wat vaker die houding aannemen. In alle richtingen. Erger vind ik de gedachte dat je slaafs zou moeten handelen als je (samen)werkt met redacties en instellingen waarvan je weet dat ze fouten begaan.

In heel deze discussie lijken we de kern van het probleem te missen. De kritiek gaat niet over specifieke journalisten bij de VRT, wel over een manier van denken en handelen.

Goodwill

Voor veel organisaties is diversiteit te vaak een doelstelling. Een badge die ze achteraf kunnen opspelden. Een percentage waar men achteraf mee kan pronken. Het gaat te vaak over het aantal vrouwen, mensen met een migratieachtergrond, beperking of een bepaalde politieke voorkeur, dat aan bod komt. Mooi, maar dan loopt het snel mis. Diversiteit mag nooit een hoofddoel zijn. Diversiteit is wél het resultaat van een inclusief beleid.

Inclusie zorgt voor duurzaamheid en werkt als een magneet voor diversiteit. En het is dat inclusieve beleid dat bij de VRT toch wel wat ontbreekt. Uiteraard wil dit niet zeggen dat er geen goodwill is of er geen vooruitgang wordt geboekt. De VRT boekt vooruitgang en beschikt over verschillende fantastische journalisten, programmamakers en medewerkers die hun werk zeer serieus nemen en de organisatiecultuur of aanpak in vraag durven te stellen. En dat is een goede zaak, maar het kan altijd beter. Daar gaat het over. Dat het beter kan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234